La investigadora de l'Institut de Materials Avançats (INAM) de la Universitat Jaume I (UJI) Beatriz Julián López ha estat elegida membre de la junta directiva de la Societat Internacional Sol-Gel (International Sol Gel Society, ISGS). Aquesta professora del departament de Química Inorgànica i Orgànica és la primera científica espanyola que ostenta un càrrec electe en aquesta societat internacional fundada en 2003. En conseqüència, el seu nomenament suposa un important reconeixement tant a la seua activitat investigadora en l'UJI com al seu compromís amb la comunitat de química sol-gel.
«Des de la direcció de la ISGS, vull contribuir a la promoció i divulgació de la ciència d'excel·lència i, especialment, de la química sol-gel. Es tracta d'una química molt àmplia, la qual permet l'obtenció de materials amb estructura controlada a partir precursors moleculars», exposa Beatriz Julián. Recobriments protectors, catalitzadors, sensors òptics, materials polimèrics reforçats, aerogels, nanopartícules, etc… són alguns exemples de materials preparats mitjançant química sol-gel els quals «repercuteixen en el progrés social i econòmic», agrega.
POTENCIAR LA RELACIÓ UNIVERSITAT-INDÚSTRIA
D'altra banda, la investigadora de l’INAM Beatriz Julián assegura que té l'objectiu d’impulsar «la formació i visualització de joves científics i científiques que inicien la seua carrera investigadora, així com potenciar la relació entre el món acadèmic i industrial, facilitant la transferència de coneixement cap a les empreses per a trobar solucions als problemes de la societat», conclou la professora de l'UJI.
La ISGS és una organització interdisciplinària, sense ànim de lucre, l'objectiu primordial del qual és l'avanç de la ciència i la tecnologia sol-gel, àmbit que constitueix una àrea d'investigació extraordinàriament multidisciplinària, que abasta la química, física, biologia, ciència de materials i nanotecnologia. L'actual junta directiva està formada per nou científics i tecnòlegs dels Estats Units, Rússia, el Japó, França, Itàlia, el Brasil, Portugal, Eslovènia i Espanya amb destacada activitat investigadora a nivell mundial.