L'UJI participa en el desenvolupament de les primeres palletes amb plàstic polihidroxialcanoat (PHA)

18/11/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Grup de Polímers i Materials Avançats de la Universitat Jaume I en col·laboració amb el Laboratori de Nous Materials i Nanotecnologia de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments del Consell Superior de Recerques Científiques (IATA-CSIC) han desenvolupat conjuntament amb l'empresa Ocenic Resins, S.L. una formulació plàstica apta per a fabricar palletes per a beguda 100% biodegradables en el medi ambient. Es tracta de les primeres palletes desenvolupades sobre la base d'un plàstic anomenat polihidroxialcanoat (PHA).

Els PHA són generats de manera natural per alguns bacteris quan se'ls sotmet a condicions controlades d'alimentació. Per tant, es tracta d'un material totalment renovable, no provinent del petroli i completament natural. Addicionalment, aquests plàstics es poden obtenir donant a menjar residus als bacteris; d'aquesta manera, no sols no requereixen petroli per a la seua fabricació, sinó que permeten valorar residus que d'una altra forma caldria tractar (reduint encara més la petjada de CO2). En tractar-se de plàstics sintetitzats de manera natural per éssers vius (com per exemple la cel·lulosa present en les plantes, la quitina present en fongs o en insectes o les proteïnes), la seua desintegració en el medi ambient té lloc de manera espontània, i poden servir d'aliment, per exemple, als mateixos bacteris que els produeixen.

Segons Luis Cabedo Mas, investigador responsable del projecte, a més dels avantatges mediambientals «les propietats d'aquests materials són excel·lents per a la fabricació de productes d'un sol ús i envasos alimentaris». Així, les palletes fabricades amb aquest material resisteixen perfectament els líquids calents sense alterar el sabor de la beguda (a diferència de les de paper). Quant a la viabilitat industrial, cal ressaltar que aquest material es pot processar amb les tecnologies de fabricació actuals, la qual cosa el fa tècnicament molt atractiu per a les empreses del sector. Mostra d'això és que l'empresa Ocenic Resins, S.L. ja està fabricant industrialment aquestes palletes i, amb tota probabilitat, prompte es trobaran disponibles comercialment.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions