El Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana premia dues tesis de l’UJI vinculades a psicologia organitzacional positiva i la relació entre feminisme i món empresarial Alberto Ortega Maldonado i Maria Medina-Vicent rebran el guardó el pròxim mes de desembre

12/12/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Les tesis «It is time to act! Empirical Findings on how to Enhance Psychological Well-being and Performance through Positive Interventions» de Alberto Ortega Maldonado y «Género y management en el marco neoliberal. Un análisis crítico para la emergencia de liderazgos femenistas» de Maria Medina-Vicent han obtingut els premis per a tesis doctorals atorgat pel Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana en la seua edició de 2018.

La investigació d’Alberto Ortega Maldonado, dirigida per la catedràtica María Luisa Salanova Soria aprofundeix en el coneixement científic sobre el desenvolupament dels recursos personals com estratègia organitzacional per augmentar la salut, el benestar psicològic i el desenvolupament, tan en l’àmbit educatiu com laboral. Les intervencions psicològiques dissenyades, desenvolupades i avaluades en aquesta tesi subratllen amb nitidesa el gran potencial que té la Psicologia Positiva en el desenvolupament del benestar en els diversos contextos investigats.

Una constant en aquesta tesi és l'establiment d'un fluid diàleg entre la teoria i la pràctica en Psicologia Organitzacional Positiva. Des d'un prisma científic-pràctic aquesta tesi aconsegueix demostrar com el fet de desenvolupar les fortaleses i recursos personals millora sensiblement el benestar en l'exercici laboral i acadèmic. Els estudis presentats reflecteixen com les intervencions orientades a la promoció del capital psicològic aconsegueixen resultats positius de gran interès. Les conclusions presentades fan una crida a la importància de promoure organitzacions educatives i laborals saludables usant l'elenc d'estratègies aplicades i avaluades en la tesi, matèries de competència autonòmica. Aquest treball doctoral ja ha estat guardonat per la Societat Espanyola de Psicologia Positiva (SEPP) com la millor tesi en Psicologia Positiva a Espanya durant els anys 2017 i 2018.

Per la seua banda, la tesi defensada per Maria Medina-Vicent i dirigida per la doctora Sonia Reverter-Bañón es caracteritza pel seu caràcter interdisciplinari i innovador, ja que al llarg d'aquesta es construeix un espai de diàleg provinent de les humanitats entre ètica, filosofia, sociologia, estudis del management i teoria feminista per a arribar a una conclusió sobre la preeminència dels interessos neoliberals en la conformació d'un model de dona capdavantera que respongui a principis essencialistes i excloents.

La idea principal que es desprèn d'aquesta tesi és que el model de dona capdavantera que es divulga a les professionals a través de la coneguda com literatura popular del management dirigida a dones, conté un caràcter essencialista que reprodueix les dicotomies de gènere i el model racional de l'homo oeconomicus, el que impedeix el desenvolupament d'una gestió empresarial ètica. Així doncs, es reflexiona sobre la possibilitat d'articular principis d'acció que estiguen basats en la perspectiva de gènere i que permeten repensar l'espai de les organitzacions cap a la consecució de la igualtat.

El treball de Maria Medina-Vicent havia estat guardonat per la Reial Acadèmia de Doctors d’Espanya amb el premi de Doctorat en la categoria d’Humanitats i la seua autora havia obtingut en 2018 el Premi de Jove Investigadora en la categoria de Filosofia, Geografia, Història i Art de la Universitat Jaume I.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions