Pedro Príncipe: «La ciència en obert és beneficiosa per impulsar el progrés social»

23/01/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El coordinador de l’Oficina de Projectes de Ciència Oberta de la Universidade do Minho a Portugal i cap de divisió d'informació dels serveis de Documentació, Pedro Miguel Oliveira Bento Príncipe, ha assegurat que la ciència en obert «és beneficiosa per impulsar el progrés social» perquè no només serveix per validar els resultats de les investigacions, sinó també per combatre el frau que hi ha en la investigació i millorar la reproductibilitat, un dels pilars del mètode científic que permet reproduir o replicar els resultats, i obtenir «nova ciència».

Príncipe ha impartit la conferència «La ciencia abierta en la práctica: infraestructuras y políticas en Europa, servicios y herramientas para investigadores» dins del Programa de Formació Transversal de l’Escola de Doctorat, dirigida principalment a l’estudiantat doctorand, organitzada per la Biblioteca i l’Escola de Doctorat de l’UJI. L’Investigador, que treballa en el projecte OpenAIRE2020, ha explicat a l’alumnat com trobar revistes científiques d’accés obert adequades a la seua disciplina i un repositori adequat a les seues publicacions.

L’investigador ha assegurat que el moviment Open Science està en ple creixement i que Espanya i Portugal són dos bons exemples de bones pràctiques. En aquest sentit, ha citat el repositori de la Universidade do Minho i el de la universitat pública de Castelló. A més a més, ha indicat que és una realitat el fet que la Unió Europea està treballant en aquesta línia, a la qual també s’estan sumant altres institucions europees.

Príncipe ha incidit, durant la conferència per als joves investigadors i investigadores, en la necessitat de plantejar un pla de gestió de les dades de la investigació, que també són matèria interessant per a la recerca, però amb les quals cal tenir més cura (propietat intel·lectual, qüestions ètiques, confidencialitat, etcètera). Per últim, ha parlat de les eines que es poden trobar en el projecte OpenAIRE2020, un repositori de publicacions, dades i programari, que inclou el European Open Science Cloud (EOSC), un portal que reuneix diferents eines vinculades amb la gestió de dades, la seguretat o l’emmagatzematge.

Vídeo | YouTube 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions