L’UJI s'adhereix al Manifest per la ciència, la innovació i l’emprenedoria

11/06/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I s'ha adherit al Manifest per la ciència, la innovació i l’emprenedoria que han impulsat els guardonats en diferents modalitats dels premis Rei Jaume I, amb motiu del 30 aniversari d'aquestes distincions. 

Aconseguir una societat més justa, competitiva, saludable i sostenible exigeix un profund compromís amb els valors als quals donen suport els premis Rei Jaume I d'esforç en la generació de coneixement, desenvolupament de tecnologies i aplicació empresarial que afavorisquen el desenvolupament social i econòmic en un marc de màxim respecte energètic, ambiental, sostenible i inclusiu.

El suport legal a la ciència que va entrar en vigor en 1987 va impulsar l'entorn en el qual s'han desenvolupat molts dels treballs dels nostres premiats amb indubtables avanços per a Espanya. La crisi econòmica va retallar el finançament de la ciència amb conseqüències l'abast de les quals encara no s'ha manifestat en tota la seua magnitud, perquè la tenacitat de la comunitat investigadora i els treballs iniciats en èpoques d'una certa bonança alimenten encara nombroses publicacions per un simple efecte d'inèrcia, donant així la falsa aparença que la intensitat de la recerca es manté. Fins i tot amb una nova Llei de la Ciència i la creació de l'Agència Estatal de Recerca en 2015 (l'activitat de la qual hauria de trobar més suport), el finançament no cobreix encara les necessitats. Altres països del nostre entorn han reaccionat incrementant en lloc de reduir la despesa en R+D+i, perquè ho consideren essencial per a guanyar competitivitat i garantir un progrés constant, sostenible i inclusiu.

Per això, considerem necessari i inajornable:

1) Aconseguir un pacte d'estat per la ciència entre els polítics i altres entitats públiques i privades implicades en les seues activitats per a aconseguir un compromís de finançament estable de l'R+D que permeta aconseguir i executar el 2% del PIB abans de 10 anys al marge dels canvis de govern i dels cicles econòmics i en el qual la part executada pel sector privat abaste dos terços del total.

2) Crear un òrgan de gestió i avaluació del sistema d'R+D+i realment independent dels governs, que funcione amb criteris professionals d'excel·lència; promoga la reducció de la burocràcia i la flexibilitat en l'execució de la despesa que proporcione seguretat jurídica als centres en matèria tributària, de contractació pública i de personal; impulse la contractació d'investigadors de gran prestigi; millore la dotació de personal especialitzat; alinee els seus objectius i polítiques generals amb les polítiques de contractació i carreres dels professors universitaris; duga a terme l'avaluació de les polítiques i dels organismes responsables i fomente la cultura científica.

3) El foment d'una major participació empresarial en les activitats de recerca, desenvolupament i innovació que s'han vist ressentides últimament, així com de l’emprenedoria innovadora, mitjançant la reducció de les traves administratives, els incentius a la col·laboració ciència-empresa, la inversió empresarial en intangibles i l'oferiment de facilitats per a les noves empreses de recent creació.

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions