L’UJI destaca l'existència d'un mercat d'inversió financera que valora la sostenibilitat El grup de recerca SoGReS-MF ha testat en el sector tèxtil el mètode innovador que integra les preferències sobre factors ambientals, de responsabilitat social i governança de diferents inversors

27/06/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El grup de recerca en Sostenibilitat de les Organitzacions i Gestió de la Responsabilitat Social-Mercats Financers (SoGReS-MF) de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) ha desenvolupat un enfocament metodològic per a promoure inversions amb criteris de sostenibilitat. Les conclusions de l'estudi que ha testat aquest mètode innovador en el sector tèxtil s'han publicat en la revista Journal of Cleaner Production.

La catedràtica del Departament de Finances i Comptabilitat María Ángeles Fernández, coordinadora de SoGReS-MF, subratlla que aquesta recerca, basada en una aplicació de mètodes difusos de presa de decisions multicriteri, mostra «l'existència d'un mercat d'inversió específic que valora els criteris de sostenibilitat». La integració dels factors ambientals, socials i de governança (ASG) en el procés d'avaluació dels actius ha sigut un procediment desenvolupat àmpliament i acceptat entre els inversors socialment responsables. No obstant això, en aquest procés, la integració de les preferències dels inversors no s'ha produït de manera adequada, segons els resultats d'aquest estudi, que forma part del projecte Sustainable Market Actors for Responsible Trade (SMART) finançat per la línia de Recerca i Innovació del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea

«El desafiament és integrar les preferències d'inversors heterogenis, no solament dels inversors convencionals, sinó també dels inversors que són particularment sensibles als problemes de sostenibilitat —inversors socialment responsables—, considerant que al seu torn els inversors socialment responsables no són necessàriament homogenis», explica Fernández.

Aquest estudi ha desenvolupat un enfocament metodològic basat en una aplicació de mètodes difusos de presa de decisions multicriteri (MCDM) per a integrar de manera conjunta les preferències sobre aspectes ASG de diferents inversors. A més, s'ha provat utilitzant dades del sector tèxtil, ja que, com comenta la professora, «les preferències dels inversors poden variar segons els aspectes materials que es consideren dins d'un mateix sector».

 

INVERSIÓ INSTITUCIONAL I GESTIÓ DE FONS

Els resultats d'aquesta recerca confirmen la utilitat de l'enfocament metodològic proposat per a generar una adequada solució comercial que integre les preferències de diversos inversors i, al mateix temps, siga coherent amb les preferències definides individualment. Aquesta solució d'inversió sostenible proposa una eina de gestió pràctica que és especialment rellevant per als inversors institucionals, en general, i per als gestors de fons en particular. El grup de recerca SoGReS-MF considera que tots dos actors poden usar-la per a integrar informació financera i extrafinancera en les seues decisions d'inversió en considerar les preferències dels diferents inversors en el disseny de la millor cartera. Al seu torn, permet fomentar un millor compromís amb els seus diferents grups d'interès —com són empreses, agències de qualificació, membres del pla, etc.— al llarg de la cadena de valor d'inversió. Aquesta integració, segons les expertes de l’UJI, podria reduir els riscos extrafinancers.

A més, «la integració de les perspectives de diferents inversors podria ajudar les empreses de dues maneres. D'una banda, administrant els seus recursos d'acord amb el tipus d'inversors que desitjarien atraure i, d'altra banda, definint i dissenyant estratègies de participació amb els seus grups d'interès», en paraules de María Ángeles Fernández.

Les principals línies de treball del grup de recerca en Sostenibilitat de les Organitzacions i Gestió de la Responsabilitat Social-Mercats Financers són, en primer lloc, els models de negocis sostenibles, les finances sostenibles, la inversió socialment responsable i la qualificació d'agències. A més, estudien la incorporació de la sostenibilitat als models de negoci i eines de gestió empresarial, així com la valoració de riscos financers i extrafinancers o el govern corporatiu. D'altra banda, aquest grup també investiga en l'anàlisi de la perfomance social i financera de les empreses a través de metodologies i sistemes de valoració de la sostenibilitat corporativa; en l'avaluació del grau de sostenibilitat en les institucions microfinanceres i en la sostenibilitat en l'educació superior, en l'Administració pública i la comunicació.

 

REFERÈNCIA BIBLIOGRÀFICA

“Integrating multiple ESG investors' preferences into sustainable investment: a fuzzy multicriteria methodological approach” Elena Escrig-Olmedo; Juana María Rivera-Lirio; María Jesús Muñoz-Torres; María Ángeles Fernández-Izquierdo Journal of Cleaner Production, volume 162, 20 September 2017, pages 1334-1345

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652617313124#!

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions