L’UJI i Fobesa creen l’Observatori del Canvi Climàtic de Castelló Un conveni signat per la Universitat i l’empresa de gestió ambiental permet aprofundir en les mesures d’adaptació i mitigació de la província davant l’escalfament global

01/10/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Un conveni signat per la Universitat i l’empresa de gestió ambiental permet aprofundir en les mesures d’adaptació i mitigació de la província davant l’escalfament global

Un conveni signat per la Universitat i l’empresa de gestió ambiental permet aprofundir en les mesures d’adaptació i mitigació de la província davant l’escalfament global

La Universitat Jaume I (UJI) i l’empresa de gestió ambiental Fobesa, del Grupo Gimeno, han signat un conveni que permet la creació de l’Observatori de Canvi Climàtic de Castelló (vídeos a YouTube). Aquest acord, amb vigència per a 2018, té l’objectiu de visibilitzar i promoure la investigació en aquest àmbit pluridisciplinari, així com aprofundir en les mesures d’adaptació i mitigació en la província davant l’escalfament global.

El Vicerectorat d’Investigació i Doctorat va promoure a principis d’any la constitució del Seminari Interdisciplinari d’Investigació en Canvi Climàtic a Castelló per tal de fomentar la recerca transversal vinculada amb els efectes i les causes de l’escalfament global, alhora que afavorir sinergies entre els investigadors i divulgar aquesta temàtica a la ciutadania. La Universitat Jaume I és «una institució compromesa amb la societat i que treballa per a millorar la qualitat de vida de les persones. En l’àmbit de la recerca el canvi climàtic ha esdevingut un desafiament global; per aquest motiu, volem impulsar grups de treball multidisciplinaris que afronten de manera global i col·lectiva aquest repte», assevera el vicerector Jesús Lancis.

Per la seua banda, l’empresa de gestió ambiental Fobesa ha donat suport a la iniciativa de l’UJI vinculada amb l’escalfament global mitjançant la promoció d’un Observatori de Canvi Climàtic de Castelló, el qual, des de l’àmbit de la recerca, puga aportar claus de futur perquè la província dispose de mesures per a l’adaptació davant nous escenaris climàtics, com ara l’increment de les temperatures o el canvi de patrons de precipitacions, com també en eines de mitigació dels efectes d’aquest fenomen global.

El director general de Fobesa, Juan Pablo Mateo, considera que és fonamental que universitat, empresa i societat «avancen conjuntament en la conscienciació davant el canvi climàtic a fi de fomentar la qualitat de vida en un horitzó de futur». «Com a empresa de gestió ambiental, volem estar al costat de la Universitat Jaume I, com a font de coneixement, i pensem que tant el seminari com l’observatori en canvi climàtic permetran avançar en la divulgació d’aquesta temàtica, com també generar noves iniciatives que contribuïsquen a millorar la qualitat de vida i la salut de les persones a Castelló», conclou Mateo.

Fobesa, dins del seu compromís amb el respecte per l'entorn, compta amb la certificació de la norma internacional ISO 14064-1:2006 relativa a la verificació de l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Aquesta iniciativa ha permès a la firma del Grupo Gimeno implantar una metodologia certificable per tal de calcular la petjada de carboni, tant als seus centres de treball com a les explotacions on presta els seus serveis, com a pas previ a la seua reducció.

La petjada de carboni és, segons Fobesa, l'indicador ambiental més utilitzat en relació al canvi climàtic, a més de contribuir a fomentar la conscienciació social i empresarial davant aquesta problemàtica. Aquest últim procediment s'uneix a la resta d'avals que disposa Fobesa com a mostra del seu compromís amb l'excel·lència en la qualitat del servei, la seguretat dels treballadors, la igualtat d'oportunitats, la innovació o el respecte pel medi ambient.

PRIORITATS CLIMÀTIQUES A CASTELLÓ

L’acord de l’UJI i Fobesa en matèria climàtica s’inicia, a més a més, amb la posada en marxa la campanya divulgativa Recerca i diàleg sobre canvi climàtic a Castelló, en l’àmbit audiovisual i a les xarxes socials -amb el marcador #ClimaUJI- per tal de conèixer els àmbits de recerca i les perspectives de la comunitat investigadora d’aquesta universitat, experta en diverses disciplines, davant l’escalfament global.

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, la Universitat Jaume I ha organitzat la jornada Castelló davant el canvi climàtic, la qual tindrà lloc el pròxim 6 de juny a l’espai cultural Menador. La sessió s’iniciarà a les 11 hores amb la presentació del Seminari Interdisciplinari d’Investigació en Canvi Climàtic per part del vicerector d’investigació i Doctorat de l’UJI, Jesús Lancis, amb la participació del director general de Fobesa, Juan Pablo Mateo. A més a més, també es donaran a conèixer les conclusions del I informe Castelló davant el canvi climàtic.

El professor dels departaments d’Enginyeria i Política Pública i d’Enginyeria Mecànica de la Carnegie Mellon University de Pittsburg, qui ocupa la càtedra Alumni Professor d’Enginyeria Mediambiental i Ciència, dictarà la conferència Climate Change Challenges and the Role of University Research and Education. La trobada serà clausurada pel secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Fran Quesada.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions