L'INAM es consolida com l'institut amb major productivitat científica de l'UJI

18/04/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  presentacio-inam Resultats_INAM_18DLL08_in

    FOTO: Damián LLorens

El director de l’Institut de Materials Avançats de la Universitat Jaume I de Castelló, Juan Bisquert, ha assegurat que «aconseguir un centre de recerca de primera línia en la comprensió i creació de materials, aportant visió científica i produint aplicacions avançades al servei de la societat per a un futur millor» és la principal visió de l’INAM, que complirà tres anys des de la seua constitució el pròxim mes de maig.

El catedràtic de Física Aplicada ha presentat els resultats de l’activitat de l’institut dels anys 2016-2017, acompanyat pel rector de l’UJI, Vicent Climent, i el vicerector d’Investigació i Doctorat, Jesús Lancis, en un acte que també ha comptat amb la participació del catedràtic de Química Inorgànica, Eduardo Peris, sotsdirector de l’INAM, i el catedràtic de Física Aplicada, Germà Garcia Belmonte, secretari de l’institut universitari.

L’acte s’ha iniciat amb la intervenció de Jesús Lancis, vicerector d’Investigació i Doctorat, qui ha destacat el treball realitzat des de l’institut: «Aglutinar una massa crítica en diferents camps i tecnologies que els permet abordar grans reptes». Lancis, qui ha recordat que l’INAM és actualment l’institut amb major productivitat científica de l’UJI, ha assegurat que la finalitat dels instituts és «potenciar una investigació de qualitat, interdisciplinària i al servei de la societat». El vicerector ha destacat també que l’INAM ha aconseguit 10 milions d’euros de finançament, set mitjançant projectes competitius i tres en investigació contractada.

A continuació, el professor Bisquert ha explicat que l’institut, integrat actualment per 44 persones, 42 membres del personal investigador i dos d’administració, té, entre altres objectius aconseguir nous materials funcionals que generen aplicacions en subministrament d’energia neta i emmagatzematge, il·luminació o la creació de productes químics d'alt valor afegit. Per això, encara que l’institut està subdividit en seccions, hi ha una estratègia comuna de recerca que els permet abordar amb major seguretat problemes interdisciplinaris.

La memòria, que es presentarà de forma bianual, ha anat precedida d’una avaluació per especialistes externs en el seu àmbit d’actuació que els ha recomanat reforçar l’estructura de gestió administrativa, millorar el reconeixement extern de l’entitat i consolidar un finançament estable. El director de l’institut ha indicat que, a més d’aquestes, les prioritats per al futur són aconseguir reforçar l’estructura interna per a «atraure personal investigador competent» i identificar tecnologies de materials relacionats amb indústries com la ceràmica o l’electrònica perquè «hem de mirar com va el món i quines són les seues necessitats».

Per la seua banda, el sotsdirector de l’INAM, el professor Eduardo Peris, ha realitzat una comparació de la situació de l’institut castellonenc respecte a altres d’àmbits similars tenint en compte dades com el nombre de publicacions, les citacions o l’índex h. Peris ha indicat que les dades posen de manifest el treball realitzat pel personal investigador de l’institut i que el situen en un lloc destacat, a pesar de la seua joventut i volum.

En la seua intervenció el secretari de l’INAM, el professor Germà Garcia Belmonte, ha comentat que entre els plans de futur està la millora de la cooperació interna entre les unitats d'investigació amb l'objectiu d’afrontar projectes que individualment són inabordables; la identificació d'interessos i potencialitats comuns de les unitats de recerca actuals; les tecnologies relacionades amb materials en combinació amb eines electroquímiques, catàlisi i fotoquímica i la realització de moviments cap a interessos de la indústria per establir bases de cooperació i beneficis mutus.

L’acte de presentació ha sigut tancat pel rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, qui ha agraït al director de l’institut i a tot el personal l’exercici de transparència amb l’activitat desenvolupada durant els dos últims anys, especialment per «haver-se plantejat realitzar una memòria, un pla estratègic i demanar a un comitè d’especialistes que valore el treball realitzat i com es pot millorar-lo». Climent ha destacat especialment la connexió amb la societat, mitjançant setze accions desenvolupades durant aquests dos anys en escoles, instituts, fires i mitjans de comunicació, promogudes pel professor Francisco Fabregat i ha felicitat a tot l’equip «pel compromís amb l’UJI i amb la societat».

Imatges de l’acte: https://www.uji.es/com/fotonoticies/arxiu/2018/04/presentacio-resultats-inam/

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions