L’UJI impulsa la formació en nanofluids per millorar els sistemes d’energia solar La COST Action Nanouptake ha reunit experts de dotze centres pioners de l’àmbit europeu a la Universitat Politècnica de Rzeszów de Polònia

10/10/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció de la Universitat Jaume I (UJI) impulsa la formació en nanofluids per millorar els sistemes d’energia solar. Més de 40 investigadors i experts de 12 centres pioners en aquest àmbit d’Europa s’han reunit recentment a l’escola de formació organitzada per la COST Action Nanouptake, coordinada per la professora de Mecànica de Fluids de l’UJI Leonor Hernández.

La Training School celebrada a la Universitat Politècnica de Rzeszów s’ha centrat en les aplicacions de nanofluids en sistemes avançats d’energia solar. Aquesta trobada, en paraules d’Hernández, «ha estat una molt bona oportunitat per a la formació dels actuals estudiants de doctorat i futurs investigadors en nanofluids per a aplicacions energètiques, ja que durant aquests dies han pogut assistir a seminaris i classes pràctiques per part d’investigadors capdavanters en aquesta àrea».

POTENCIAL EN EMMAGATZEMATGE D’ENERGIA

Els tres dies de formació de la Training School Nanouptake a Polònia ha inclòs tant ponències impartides per especialistes de diferents universitats, com una part pràctica dins dels laboratoris de la Universitat Politècnica de Rzeszów. Els temes abordats a l’escola formativa s’han centrat especialment en el potencial que tenen els nanofluids solars dins de nous sistemes de captació, transport i emmagatzematge d’energia. Els assistents han ressaltat i avaluat possibles aplicacions en les quals aquests materials poden suposar un avanç per a la generació i ús de l’energia solar. 

Les accions COST (Cooperació Europea en Ciència i Tecnologia) constitueixen un dels marcs més amplis de col·laboració, finançat pel programa Horitzó 2020 de la Unió Europea. La COST Action Nanouptake, coordinada per la Universitat Jaume I, està centrada en el desenvolupament de fluids de transport de calor i emmagatzematge tèrmic avançat mitjançant la utilització de nanotecnologia (nanofluids), amb la finalitat de crear una xarxa europea per fomentar l’ús d’aquests materials i augmentar així l’eficiència dels sistemes d’intercanvi tèrmic. En aquesta acció europea participen més de 35 grups de recerca de 25 països amb representació d’universitats, centres de recerca i empreses del sector amb l’objectiu de desenvolupar nanofluids amb aplicacions per a energia.  El projecte Nanouptake es va iniciar al maig de 2016 i s’estendrà fins al mes d’abril de 2020 amb un pressupost aproximat de 120.000 euros per any.

Els nanofluids són una de les tecnologies energètiques prioritàries de la Unió Europea en la recerca de sistemes d’energia més segura, neta i eficient i respectuosa amb el medi ambient i l’ús eficient de recursos i matèries primeres. Actualment, existeixen algunes aplicacions comercials, però la majoria de nanofluids es troben en un nivell de preparació tecnològica que requereix una recerca coordinada per superar les barreres de les aplicacions comercials.

 

Més informació del projecte Nanouptake:

http://www.nanouptake.eu/

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions