L’UJI crea un seminari permanent d’investigadors en canvi climàtic de Castelló Més d’una trentena de professors i professores dels quatre centres del campus s’han integrat en aquest grup

19/12/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I (UJI) ha creat un seminari permanent i interdisciplinari d’investigadors en canvi climàtic de Castelló. Més d’una trentena de professors dels quatre centres integrants al campus conformen aquest grup promogut des del Vicerectorat d’Investigació i Doctorat amb l’objectiu de fomentar la recerca transversal vinculada amb els efectes i les causes de l’escalfament global, així com la seua mitigació i l’adaptació a les seues conseqüències, a més d’aconseguir més recursos econòmics.

Davant el repte de l’escalfament global, «l’UJI vol fer un pas endavant en el seu compromís pel desenvolupament sostenible i la recerca d’excel·lència pròxima a la ciutadania amb l’impuls d’aquest seminari», argumenta el vicerector d’Investigació i Doctorat, Jesús Lancis. «La nostra voluntat és donar encara més visibilitat a la recerca duta a terme en els diversos departaments i relacionada amb els diversos aspectes vinculats amb el clima —eficiència energètica, aigua, recursos naturals, climatologia, arquitectura, salut, desenvolupament, economia, dret o comunicació— alhora que potenciar línies d’investigació interdisciplinàries, trobar sinergies, a fi de treballar de manera conjunta i més coordinada, per a fer front a aquest desafiament en el nostre territori més pròxim», afegeix el vicerector, professor del Departament de Física i investigador en el Grup d’Òptica (GROC).

Els professors i membres de la comunitat investigadora de l’UJI que han participat en la constitució d’aquest seminari permanent sobre canvi climàtic de Castelló han destacat, a més, la importància que aquest grup aborde vies innovadores i eficients per tal d’aproximar a la ciutadania la rellevància social, econòmica, per al territori i el benestar de les persones dels efectes del canvi climàtic. Així, una de les seues línies primordials de treball serà, a més de la investigació, el foment de la conscienciació ciutadana sobre l’escalfament global.

SINERGIES PER A ACONSEGUIR MÉS FINANÇAMENT

La configuració d’equips de recerca interdisciplinaris per a afrontar el canvi climàtic es considera una via eficient per a aconseguir finançament per a la investigació. De fet, l’empresa FOBESA col·laborarà en aquest àmbit amb l’UJI. «També tenim la responsabilitat de potenciar la investigació cap a les prioritats internacionals, cap a Europa, fixades pel programa H2020, que impulsa la ciència excel·lent, el lideratge industrial i els reptes socials, entre els quals hi ha el canvi climàtic. De fet, cinc de les set prioritats en recerca d’aquesta estratègia europea estan vinculades amb la sostenibilitat i una d’aquestes és, molt concretament, el canvi climàtic», apunta Jesús Lancis, qui insisteix en l’interès de la Universitat Jaume I d’integrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU (ODS).

L’UJI va llançar la proposta del seminari permanent d’investigadors en canvi climàtic el passat novembre, durant la celebració de la cimera de les Nacions Unides a Bonn (COP23) com una acció vinculada amb la Setmana de la Ciència i la Tecnologia. A més a més, aquesta iniciativa forma part de les accions del projecte Àgora digital de comunicació científica transmèdia per a establir noves vies de diàleg i interacció amb la societat gràcies a la implicació de la comunitat investigadora, a fi de transmetre els coneixements generats en la nostra institució i també incrementar la cultura científica. Àgora digital s’ha desenvolupat des del Servei de Comunicació i Publicacions i la seua Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i), gràcies al finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat.

Paral·lelament, el grup interdisciplinari d’investigadors en canvi climàtic també és una aposta de l’UJI per tal de potenciar la Responsible Research and Innovation (RRI). Aquesta nova perspectiva impulsada per la Unió Europea i ja exigida en les seues convocatòries potencia la participació de la ciutadania en la ciència i la innovació des de les fases més inicials dels processos d’investigació i innovació, a fi d’alinear els seus resultats amb els valors de la societat.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions