Menador espai cultural acull la presentació del projecte Orbits que analitza els vincles transnacionals que uneixen Romania i Espanya

07/11/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Un equip internacional de recerca coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona va presentar el dia 2 de novembre de 2017 a Castelló de la Plana una recerca sobre els vincles personals entre aquest municipi i el de Targoviste (Romania).

L'acte, dirigit per Enric Porcar, regidor de cultura i esports de l'ajuntament de Castelló de la Plana, qui va destacar que el projecte forma part de l'agermanament entre la seua ciutat i Targoviste, ciutats objecte d'estudi. A continuació va donar pas al cònsol romanés a Castelló, Dragos Tigau, qui va expressar el seu desig que «aquest estudi servisca per a conèixer a la població romanesa una mica millor i puga servir d'exemple a altres recerques». Posteriorment, el catedràtic d'economia de la Universitat Jaume I, Francesc Xavier Molina-Morales, va destacar la col·laboració acadèmica amb el projecte perquè ha unificat sota el mateix marc d'estudi les migracions i els districtes industrials. 

Després de la introducció es va donar pas al vídeo documental, realitzat per Xavier Casanova i Carlos Pascual de CASMEDIA i slowphotos.es, amb motiu de l'agermanament de Targoviste i Castelló. Divertit i positiu, el vídeo repassa les històries de vida de romanesos per als quals Castelló s'ha convertit en la seua llar. A continuació, es va presentar el projecte ORBITS a càrrec d'un dels investigadors principals del projecte, José Luis Molina. El professor Molina va contextualitzar la recerca dins de l'espai comú europeu, on la mobilitat i el treball han modificat les condicions de vida de milions de persones: 20 milions d'europeus vivint i treballant en un país diferent al del seu origen, «la qual cosa podem considerar un país en moviment». Dins d'aquests variats tipus de migració, la mobilitat romanesa és un cas d'estudi excepcional, pel seu ràpid desenvolupament i gran volum. 

Específicament, la recerca vol entendre la complexitat d'aquest moviment de persones, com viuen aquestes noves vides, per què se senten a casa estant fóra i com se sincronitzen les xarxes personals i les institucionals. En aquesta part del projecte, s'entrevistarà a 200 persones que hauran de nomenar familiars o amics de Dambovita (Romania) amb els quals es relacionen, que seran contactades per l'equip de recerca a Romania i viceversa. Per a açò, va demanar la col·laboració, la participació i el suport de la comunitat romanesa a Castelló, destacant que la recerca «compleix amb els estàndards més alts, tots i totes les dades seran anònim» A l'explicació es va sumar el professor de la Universitat de Bucarest Marian Gabriel-Hancean, subratllant la importància de mapear les xarxes socials de les persones en diversos països. De fet, el professor Hancean lidera l'equip a Romania, que entrevistarà als amics i familiars que siguen referits des de Castelló. En resum, el projecte utilitza una nova metodologia per a mapejar i entendre com funcionen les relacions socials transnacionals.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions