El ITC estudia l'aprofitament de residus de fosa de ferro per incorporar-los a la ceràmica

09/05/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El ITC ha acollit una reunió de seguiment del projecte europeu LIFE Foundrytile, finançat amb fons procedents del programa LIFE+ de la Comissió Europea, a la qual han assistit membres de la Fundació CTM Centri Tecnològic, centre coordinador, l'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (ASCER) l'empresa EUROATOMIZADO, S.A. i l'Associació de Fonedors del País Basc i Navarra, a més d'investigadors del ITC.

LIFE Foundrytile: Valorisation of iron foundry sands and dust in the ceramic tile production process té com a objectiu principal demostrar la valorització de la fracció fina i de les sorres de fosa fèrria per a la producció de rajoles ceràmiques. L'estudi sorgeix de la coincidència existent entre les quantitats generades d'aquest tipus de subproductes i la seua composició mineralógica amb les diferents matèries primeres utilitzades en la producció ceràmica.

El caràcter innovador del projecte radica en la utilització de residus de les sorres i la fracció fina de la fosa en la producció de rajoles, en substitució de matèries primeres naturals com a argila, per a productes ceràmics de cocció vermella, i sorres, per a la fabricació de productes ceràmics de cocció blanca.

A Espanya, segons dades corresponents a l'exercici de 2013, i amb un grau de substitució del 5%, la producció de rajoles podria absorbir tots els subproductes generats en la fosa fèrria, mentre que a l’àmbit europeu la indústria ceràmica seria capaç d'absorbir el 75% d'aquest tipus de residus. En la reunió celebrada en el ITC s'han posat en comú les diferents accions realitzades fins al moment, tals com la recopilació d'informació tant del sector fonedor com del sector ceràmic i la selecció i caracterització de mostres procedents de diverses foses.

Dins d'aquest projecte també s'espera realitzar un model d'Anàlisi de Cicle de Vida i assajos a escala industrial. A més, ja està en marxa la web del projecte en l'adreça: www.foundrytile.eu on es podran consultar els avanços i resultats a mesura que es vagin produint.

En LIFE Foundrytile, de 36 mesos de durada, participen, a més de de l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC); l'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (ASCER), l'empresa EUROATOMIZADO, S. A., i l'Associació de Fonedors del País Basc i Navarra, sota la coordinació de la Fundació CTM Centri Tecnològic.

Informació proporcionada per Maria Padilla (ITC)

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions