El Ministeri de Ciència, Tecnologia i Medi Ambient en Santiago de Cuba premia una tesi llegida a l’UJI

23/02/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  premi-tesi-Cuba tesi_premi
  •  premi-tesi-Cuba glbuls

    Imatges individuals de glòbuls rojos normals, amb anèmia i amb altres deformacions.

La delegació territorial del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Medi Ambient en Santiago de Cuba ha atorgat el premi d’investigació i desenvolupament de l’any 2015 a la investigació desenvolupada en la tesi doctoral realitzada per la doctora Silena Herold García, dirigida pel professorat del Departament de Matemàtiques de la Universitat Jaume I, Amelia Simó i Ximo Gual. Aquests premis territorials anuals es concedeixen a les investigacions científiques que contribueixen al desenvolupament del coneixement, impacte, rigor, novetat científica i a l’increment de la capacitat innovadora.

En la tesi doctoral «Modelos y métodos de la geometria estocàstica para el procesamiento y anàlisis de imágenes de muestras biológicas, obtenidas mediante técnicas de microscopía», llegida a l’UJI a desembre de 2014, es desenvolupen mètodes i models de processament d’imatges, basats en conceptes geomètrics i estadístics, que s’apliquen a l’estudi de l’anèmia drepanocítica.

L'anèmia de cèl·lules falciformes, o anèmia drepanocítica, és una malaltia genètica que afecta l'hemoglobina. Aquesta es deforma i l'eritròcit (glòbul roig) adquireix una aparença d'una falç. Aquesta nova forma provoca dificultats pel que fa a la circulació dels glòbuls rojos, s'obstrueixen els vasos sanguinis i causen símptomes com, per exemple, dolor en les extremitats. Els glòbuls rojos també tenen una vida més curta i, a la vegada, això provoca una anèmia, ja que no poden ser reemplaçats a temps.

Específicament a Cuba és una malaltia comuna, l'única patologia hematològica de caràcter genètic que constitueix encara un problema social i de salut pública. En la tesi doctoral es desenvolupen i implementen nous models i mètodes d'anàlisi geomètric-estadístic de la forma, en particular de geometria integral i estocàstica, que s'apliquen a l'anàlisi de la deformació cel·lular en imatges digitals de mostres biològiques, i en particular a la classificació morfològica de les cèl·lules.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions