Dos investigadores de l’UJI es formen en la xarxa europea Marie Curie sobre drogues d'abús en aigües residuals Ana Causanilles i Emma Gracia estan contractades actualment en centres d'Holanda i Itàlia

25/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Curs de formació ITN-Marie Curie SEWPROF. formacio-sewprof Participantescurso_web

    Curs de formació ITN-Marie Curie SEWPROF.

L'Institut Universitari de Plaguicides i Aigües (IUPA) de la Universitat Jaume I de Castelló participa en el projecte europeu SEWPROF que està permetent formar a 15 investigadors i investigadores, dues d'elles procedents del campus castellonenc, en l'àmbit de l'epidemiologia d'aigües residuals enfocada a l'estimació del consum de drogues d'abús. En la xarxa Europea de Formació Marie Curie, que porta per títol “A new paradigm in drug use and human health risk assessment: Sewage profiling at the community level (SEWPROF)”, participen experts de les àrees de química analítica, ciències ambientals, modelització matemàtica, farmacologia, toxicologia, estudis clínics, ciències socials i de la salut i enginyeria de l'aigua, amb la finalitat d'aprofitar l'experiència disponible en diversos camps i poder aplicar aquesta aproximació interdisciplinària en estudis epidemiològics relacionats amb la salut pública. 

El director del lUPA, Félix Hernández, destaca l'oportunitat que suposa per als joves investigadors poder participar en aquest tipus de projectes. “Tenen un contracte d'entre 24 i 36 mesos per a avançar en la seua recerca realitzant estades en centres de diferents països, la qual cosa els aporta una formació i unes experiències úniques”, assenyala, explicant que “dels quinze investigadors, onze pre-doctorals i quatre post-doctorals, dos han sigut estudiants del Grau en Química de l’UJI. Es tracta d'Ana Causanilles, que actualment està contractada en el Watercycle Research Institute (KWR) d'Holanda, i Emma Gracia, que va cursar la tesi a l’UJI, i ara està amb un contracte post-doctoral en l'Institut Mario Negri de Milà. A més, han realitzat diverses estades d'un o dos mesos de durada en altres països que també formen part de la xarxa, ja que el projecte afavoreix la mobilitat”. Per la seua banda, el campus de la Jaume I també acull als investigadors i investigadores de tots els punts del planeta que s'estan formant, alhora que realitzen les seues recerques, a través d'aquesta xarxa de formació. 


Curs de formació a Castelló

Dins de les accions formatives del projecte, el passat 29 i 30 d'abril la Jaume I va acollir el cinquè curs de formació ITN-Marie Curie SEWPROF, en aquesta ocasió centrat en la validació de mètodes analítics i control de qualitat, en el qual investigadors i investigadores van presentar alguns dels avanços aconseguits. El curs, va comptar amb la participació d'uns 40 estudiants de diversos països, incloent els 15 que formen part de SEWPROF i la resta finançats per l'Acció COST ÉS1307 “Sewage biomarker analysis for community health assessment”. A més de les conferències específiques sobre el tema tractat, es va incloure també una sessió sobre les oportunitats de finançament europees i l'accés al mercat de treball. Els quatre cursos anteriors de formació es van celebrar en Bath, Oslo, Nieuwegein (Països Baixos) i Milà.

En l'àmbit de la recerca, el grup de treball del IUPA (UJI) enfoca les seues activitats cap al desenvolupament de metodologia analítica avançada basada en l'ús d'espectrometria de masses d'alta resolució, per a realitzar un screening (garbellat) universal de contaminants emergents, principalment fàrmacs i drogues d'abús. L'objectiu principal és la detecció del major nombre possible d'aquests compostos en les aigües residuals, així com dels seus metabòlits més rellevants i productes de degradació, molts d'ells encara desconeguts. Les dades generades s'usen amb finalitats epidemiològiques, tals com l'estimació del consum de drogues en les poblacions objecte d'estudi. Amb l'establiment de mètodes de control basats en l'anàlisi de les aigües residuals, se cerca situar a Europa en l'avantguarda de la diagnosi, fent possible una comparació rigorosa entre països, amb mesures en temps real del consum de drogues, fent front, d'aquesta manera, al problema que suposa en la societat actual el consum de drogues d'abús.

El projecte SEWPROF compta amb un finançament global de 4,2 milions d'euros i la participació de 16 institucions europees líders en el seu camp pertanyents a Bèlgica, Dinamarca, Alemanya, Itàlia, Holanda, Noruega, Portugal, Suïssa, Regne Unit i Espanya.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions