BIOTICA aconsegueix un projecte europeu per comercialitzar el seu sistema de detecció de Legionella

14/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • BIOTICA biotica-legionella Bioticaweb

    El sistema integra un mòdul de detecció ràpida automàtica capaç de dur a terme "in situ" l'anàlisi en temps real. | FOTO: DAMIÁN LLORENS

L'empresa de biotecnologia BIOTICA S.L., situada al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I de Castelló (Espaitec), ha aconseguit un projecte europeu dins del Programa Marc de Recerca i Innovació Horizon 2020 que li permetrà desenvolupar i comercialitzar un sistema de detecció i quantificació en línia de Legionella.

L'objectiu general del projecte ULISENS (Ultra Legionella Immunoanalysis System for Early Sensing) se centra en el desenvolupament i la comercialització ulterior d'un sistema d'alerta automàtic capaç de detectar i quantificar les espècies de Legionella en l'aigua. El sistema, totalment nou, integra un mòdul de detecció ràpida automàtica capaç de dur a terme "in situ" l'anàlisi en temps real basat en tecnologies de la informació i la comunicació per a reduir al mínim el temps d'obtenció de resultats. Aquest sistema és totalment innovador ja que no existeix cap tecnologia en el mercat que siga capaç de realitzar una anàlisi in situ de forma automatitzada de la Legionella present en una instal·lació. 

A més implementa un temps més ràpid de resposta, amb una reducció de temps de fins a un 99% en comparació de les anàlisis de laboratori estàndard (1h vs 288h); major fiabilitat gràcies a que la tecnologia està patentada i certificada a nivell internacional (precisió de detecció superior al 99% ); menor cost, amb reduccions de fins a un 84% en comparació amb les anàlisis convencionals de laboratori (8€ per prova vs 50€ per anàlisi convencional); a més el mostreig de la xarxa d'aigua és directe sense la necessitat de personal tècnic que arreplegue la mostra i no genera residus biològics perillosos; també comptarà amb un mòdul de connexió a internet amb el qual s'advertirà els usuaris de forma primerenca del risc de la instal·lació. 

Cal destacar a més que ULISENS permetrà desenvolupar un pla d'explotació per a fer front als principals colls de botella i barreres per a la plena comercialització de tecnologies innovadores, principalment en relació amb els aspectes legislatius en cada país; disposarà també de plataformes per a difondre àmpliament els resultats del projecte i analitzar les estratègies de mercat per a trobar la millor combinació d'agents externs i entitats internacionals amb l'objectiu de desenvolupar sinèrgies de cooperació per a l'explotació del mercat.

La consecució d'aquest projecte és un gran assoliment per a aquesta empresa castellonenca, sobretot tenint en compte el difícil moment que viu la recerca per la falta de subvencions i de suport estatal. De fet, en l'apartat de Biotecnologia només s'han finançat fins ara 7 projectes de Fase 1 en tota Europa i a Espanya només 2, un d'ells és el de BIÒTICA.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions