El rànquing Scimago 2013 situa la Universitat Jaume I com la sisena amb recerques de major impacte entre les universitats espanyoles i la número 15 pel que fa a articles realitzats en col·laboració amb investigadors internacionals. Aquestes xifres resulten especialment positives si es té en compte que la Universitat de Castelló és la número 46 per grandària a Espanya. A nivell internacional les dades són igualment positives, ja que l'impacte normalitzat aconseguit per l’UJI, d'1.32, se situa en el número 196 respecte als resultats aconseguits pels centres de recerca, instituts i universitats estudiats, a pesar que per producció el seu resultat se situa en el lloc 1.248.
L'impacte normalitzat mesura l'impacte científic d'una institució després d'eliminar la influència de la grandària i el perfil temàtic de la institució. Així, aquest indicador permet comparar institucions de diferents grandàries i amb diferents perfils de recerca. L’UJI aconsegueix un valor d'1.32, la qual cosa indica que la institució és citada un 32% més que la mitjana mundial. Només cinc universitats presenten valors més elevats a nivell nacional, i l’UJI és la primera entre les universitats valencianes. Les dades consoliden a més l'avanç de la Jaume I, ja que en l'edició de 2010 d'aquest mateix rànquing l’UJI ocupava el lloc 23 a nivell nacional.
Quant a la col·laboració internacional, mesurada per les publicacions científiques que han sigut elaborades conjuntament amb institucions d'altres països, la Jaume I se situa en el número 15 entre les universitats espanyoles, millorant la posició número 21 que ocupava en 2011. En aquest temps ha passat d'un percentatge del 34,6% de les publicacions realitzades a través de col·laboracions internacionals al 37,38%. A nivell internacional, aquest percentatge se situa en el lloc 1.198 entre els 3.123 resultats obtinguts pels centres analitzats.
Un altre indicador d'interès per a conèixer la qualitat dels articles de recerca produïts per una institució és el denominat «Q1», que mesura el percentatge de publicacions que una institució ha publicat en el 25% de revistes científiques considerades de major influència o prestigi en els seus respectius camps. En aquest indicador, l’UJI aconsegueix un valor de 46,31, la qual cosa la situa en el número 30 entre les universitats espanyoles i en l'1.399 respecte als centres internacionals. Finalment, pel que fa a volum de producció científica, en el període 2008-2012 els investigadors de l’UJI van generar 2.477 articles de recerca, la qual cosa suposa un increment respecte als 2.251 produïts de 2006 a 2010, i manté la Jaume I en el número 36 a nivell nacional.
Excel·lència i lideratge
L'últim informe Scimago recull una sèrie de noves dades, entre les quals hi ha l'índex d'especialització que indica el grau de concentració o dispersió temàtica de la producció científica d'una institució. En un rang de valors entre 0 i 1 l’UJI se situa en un 0,65, mostrant així una tendència cap a l'especialització. L'estudi inclou a més una ràtio d'excel·lència, que reflecteix que el 16,1% de la producció científica de l’UJI s'ha inclòs en el grup del 10% de treballs més citats del seu camp científic, i es considera per tant recerca d'alta qualitat.
Un altre dels nous indicadors reflecteix que en el 62,86% de les publicacions realitzades, l'investigador principal pertanyia a la Jaume I, la qual cosa situa així mateix l’UJI en un elevat percentatge pel que fa al lideratge. Finalment, la unió d'excel·lència i lideratge indica el percentatge dels documents inclosos en la ràtio d'excel·lència que han estat encapçalats per la institució, que en el cas de l’UJI és el 10,06%.
D'altra banda, l’UJI manté posicions destacades també en el Rànquing Iberoamericà SIR 2013, en el qual l'estudi s'amplia a 1.636 institucions d'educació superior d’Amèrica Llatina, Espanya, Portugal i Andorra, entre les quals la Universitat de Castelló se situa en el lloc 81 quant a producció. A més, entre les universitats que es troben per davant de l’UJI quant a volum de publicació d'articles, tan sols vuit tenen un millor índex d'impacte normalitzat.
Per a l'elaboració d'aquestes dades, Scimago Institution Rakings analitza tota la producció científica present en la base de dades Scopus, elaborada per Elsevier, associant-la a cada publicació i cada cita trobada sobre la institució o institucions corresponents.
Scimago 2013: http://www.scimagoir.com/index.php