Un investigador de l'UJI col·labora en el desenvolupament d’un radar de llum que millora la precisió i la velocitat en l’amidament de distàncies

13/05/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Vicente Durán. radar-llum VicenteDuran_web

    Vicente Durán, investigador del Grup de Recerca d'Òptica de Castelló (GROC). | FOTO: ÀLEX PÉREZ

Vicente Durán, investigador del Grup de Recerca d'Òptica de Castelló (GROC) i també membre del Departament de Física de la Universitat Jaume I, desenvoluparà en dos anys un projecte de recerca a l’Escola Tècnica Superior de Chalmers a Göteborg (Suècia), gràcies al finançament que s'ha aconseguit amb les accions Marie Curie, les quals formen part del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea. El projecte de recerca, en el qual participarà Durán, es troba a mig camí entre la física i l'enginyeria, i té com a objectiu dissenyar i desenvolupar un radar de llum (LIDAR), capaç d’amidar distàncies d’una manera molt precisa i a velocitats molt elevades (milions de vegades per segon).

El desenvolupament d'aquest tipus de radars és possible mitjançant la utilització d'unes fonts especials de llum, denominades «pintes de freqüència», les quals s’empraven abans per a construir rellotges òptics extraordinàriament precisos i, pel descobriment de les quals Theodor W. Hänsch i John L. Hall van compartir el premi Nobel de Física l'any 2005. La introducció d'aquestes eines òptiques de precisió proporciona als sistemes LIDAR convencionals unes prestacions, pel que fa a la velocitat i la resolució, que mai no s’havien aconseguit fins ara, i que a més cobreixen un rang de distàncies que s'estén des d'uns pocs mil•límetres fins al quilòmetre. El ventall d'aplicacions d'aquests sistemes és molt ampli, des del disseny de vibròmetres i velocímetres fins a la detecció de partícules que es mouen dins d'un fluid a gran velocitat.

Les accions Marie Curie formen part del programa Ciència Excel·lent, un dels pilars del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea. Amb aquest programa es pretén impulsar la carrera professional dels investigadors, així com promoure la seua mobilitat. En concret, les accions intraeuropees  permeten a investigadors experimentats moure's dins d'Europa per a treballar amb un expert d'un altre país sobre un tema científic que siga nou per a ells. Els sol·licitants elaboren un projecte, en col·laboració amb la universitat de destinació, on s'especifica els objectius que es pretenen aconseguir amb la beca, tant en l'àmbit científic com en el professional. Els criteris que se segueixen per a seleccionar els beneficiats són purament científics i l'avaluació la realitzen especialistes europeus independents.

Aquest projecte també té com a objectiu fonamental facilitar una col•laboració natural entre els investigadors del grup GROC de l’UJI i el grup de recerca sobre fibres òptiques que dirigeix el catedràtic Peter Andrekson, al Departament de Microtecnologia i Nanociència de l’Escola Tècnica Superior de Chalmers, on Vicente Durán farà la seua estada. El catedràtic Andrekson, que va desenvolupar la seua activitat postdoctoral als prestigiosos laboratoris Bell a principis dels anys 90, ha rebut nombrosos premis al seu país i en dues ocasions ha servit d'expert per a l'elecció del premi Nobel de Física.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions