La tesi defensada en la Universitat Jaume I per Mario Masó Agut sobre la vida i l'obra del pianista Leopoldo Querol Roso reivindica la figura i la transcendència d'aquest músic nascut en 1899 a Vinaròs que va arribar a ser un pianista de referència a nivell nacional i va jugar un paper clau en la recuperació de la vida musical espanyola després de la Guerra Civil i, posteriorment, en els inicis musicals de les televisions espanyola i francesa. Leopoldo Querol Roso, difunt a Benicàssim en 1985, va ser a més el fundador del Certamen Internacional de Guitarra Francisco Tárrega que se celebra anualment en aquesta localitat.
Aprofitant la llarga trajectòria del pianista, la tesi s'inicia amb un extens context històric, cultural i musical, establint nombrosos nexes entre alguns dels esdeveniments del segle XX i la trajectòria de Querol, present i partícip en diversos d'ells. La segona part se centra en la seua biografia, partint dels seus antecedents familiars i infància a Vinaròs, els seus estudis a València, Madrid i París, i la seua irrupció en el Madrid dels anys 30, època daurada de la història musical espanyola en la que es converteix en el pianista de referència, especialment, del nou repertori musical.
La tesi doctoral, que ha obtingut un qualificació d'Excel·lent Cum Laure, realitza un exhaustiu anàlisi de la carrera musical de Leopoldo Querol, incloent les conseqüències que van tenir la Guerra Civil i la Postguerra, el seu important paper en la reactivació de la vida musical espanyola després de la contesa, la seua increïble capacitat memorística i de repertori, les seues gires internacionals per Europa, Àfrica del Sud i Filipines, i la importància donada als mitjans de comunicació, aprofitant el nou format Long Play per a convertir-se en el pioner a gravar la integral de la Suite Iberia d'Albéniz i participant en els inicis de les televisions espanyoles i franceses.
Home de vasta cultura, la tesi no obvia tampoc la seua faceta docent, investigadora i musicològica, tot el que li va portar a acumular cap a la fi de la seua vida innumerables títols, homenatges i mencions honorífiques, finalitzant la seua biografia amb la seua creixent relació amb la província de Castelló, que va culminar amb la creació del Certamen Internacional de Guitarra Francisco Tárrega de Benicàssim.
La tesi “La vida y la obra del pianista Leopoldo Querol Roso (1899-1985). Análisis histórico, cultural y social del personaje y su época”, dirigida pel catedràtic d'Història Antigua de la UJI Juan José Ferrer, va ser defensada el passat 28 de juny pel castellonenc Mario Masó, professor superior de piano i música de cambra, llicenciat en Història i Ciències de la Música i professor de piano del Conservatori Professional de Música Mestre Tárrega de Castelló. El tribunal de la tesi va estar presidit per Víctor Minguez, i format per Henri Bouche, Rafael García Mahiques i Ferran Olucha, exercint de secretària María Inmaculada Rodríguez Moya.