Investigadors e investigadores del Grup de Dispositius Fotovoltaics i Optoelectrònics (DFO) de la Universitat Jaume I de Castelló, dirigit pel catedràtic de Física Aplicada Juan Bisquert, han aconseguit 3 nous projectes d’investigació en la convocatòria del 7é Programa Marc de la Unió Europea amb una subvenció d’1.026.000 euros. Els tres projectes estan dedicats a diferents temàtiques d’aplicació de nanomaterials i nanotecnologies per a formar dispositius que converteixen la radiació solar en energia útil, ja siga en forma d’electricitat (energia fotovoltaica) o en forma de combustible com ara l’hidrogen (energia química).
En aquestos moments en què les vies locals i nacionals de finançament es contrauen cada volta més, els nous fons permetran consolidar el personal investigador del grup i a més crear nous contractes per a personal investigador i estudiantat de doctorat. Amb la consecució d’estos tres nous projectes ja són un total de 7 projectes europeus els que desenvolupa actualment el grup d’investigació DFO, i encara queda l’oportunitat d’aconseguir-ne un més dins la convocatòria “Mediterranean Sea Basin Joint Operational Programme”.
El projecte ALLOXIDEPV (Novel Composite Oxides by Combinatorial Material Synthesis for Next Generation All-Oxide-Photovoltaics), del programa FP7-ENERGY-2012-1, està coordinat pel catedràtic Arie Zaban, director de l’Institute for Nanotechnology and Advanced Materials de la Universitat de Bar-Ilan, en Tel-Aviv, amb qui el grup de Bisquert manté una llarga i fructífera cooperació. Este projecte estarà coordinat a l’UJI pel doctor Iván Mora Seró, i té com a finalitat l’exploració dels materials òxids per a la conversió fotovoltaica. Aquestos materials són econòmics i presenten una alta estabilitat el que els fan ideals per a la producció de cèl·lules solars. Però malgrat aquestes avantatges els òxids presenten una sèrie de problemes (com la baixa conductivitat o l'absorció de llum en un rang estret del visible) que han fet que aquestos materials no s'usen actualment per a l’elaboració de dispositius fotovoltaics. El projecte pretén crear un nova família de cèl·lules solars basades en òxids econòmics i duradors. Per a aconseguir-ho es desenvoluparan nous òxids mitjançant l’exploració sistemàtica i exhaustiva de combinacions d'òxids simples.
El projecte PHOCS (Photogenerated Hydrogen by Organic Catalytic Systems), inclòs també en el programa FP7-ENERGY-2012-1, està coordinat pel catedràtic Guglielmo Lanzani, director del Center for Nano Science and Technology Milano, i estarà dirigit a l’UJI pel doctor Sixto Giménez. Este projecte té com a objectiu el desenvolupament de nous materials orgànics semiconductors per dur a terme la foto-descomposició de l’aigua conduint a la generació d’hidrogen de forma eficient. El grup DFO va iniciar la línia de “combustibles solars” ara fa un any, i ja ha aconseguit resultats rellevants amb una gran repercussió mediàtica com la “fulla artificial”, un dispositiu fabricat amb materials semiconductors nano-estructurats capaç de produir hidrogen en medi aquós únicament amb llum solar.
El projecte DESTINY (Dye Sensitized solar cells with enhanced stability) del Programa Marie Curie Initial Training Networks, estarà coordinat per la catedràtica Alison Walker de la Universitat de Bath i, a l’UJI, pel doctor Francisco Fabregat. Aquest projecte, en el que participen 11 institucions líders a Europa, de les quals 3 són empreses privades, té dos objectius principals. Per una banda la investigació en la millora de les cèl·lules solars de colorant, una tecnologia de baix cost alternativa al silici, que permeta l’obtenció d’un producte competitiu. I per altra, la formació d’investigadors i tecnòlegs de primer nivell que lideren la transferència d’aquesta tecnologia des de laboratoris i línies pilot envers una producció industrial a gran escala.
Els coordinadors dels projectes i tots els membres del grup han expressat la seua satisfacció per la consecució d’esta enorme injecció de finançament, que els permetrà mantenir el seu nivell d’excel·lència internacional quant a resultats en la recerca en nanotecnologies per a energies netes. Cal recordar que la qualitat assolida pel grup en esta àrea de recerca ha segut recolzada recentment per la Generalitat Valenciana amb el finançament del projecte per la creació de l’Institut de Nanotecnologies per a les Energies Netes (Institute of Nanotechnologies for Clean Energies, INCE), un Institut Superior d’Investigació Cooperativa format per 6 centres d’excel·lència de Castelló, València i Alacant i coordinat pel catedràtic Juan Bisquert. A més, un dels investigadors del Grup DFO, el doctor Iván Mora Seró, ha guanyat recentment el premi Idea de la GV.
El grup d’investigació DFO treballa actualment en ampliar les seues operacions a altres tipus de materials relacionats amb l’emmagatzemament energètic, com les bateries per a cotxes elèctrics, i a sistemes de nanobiomaterials relacionats amb aplicacions en medicina. El director del grup, el catedràtic Juan Bisquert, ha expressat el seu agraïment a l’Equip de Govern, i particularment al vicerector d’Investigació, Antonio Barba, per facilitar l’accés a fons propis que permeten realitzar les inversions en accions de prospecció de les línies d’investigació de futur. L’UJI ha establert un important programa de suport als Grups d’Excel·lència i així mateix ha facilitat el retorn d’Overheads de projectes europeus. “Els fons d’execució de projectes es destinen a l’execució de la planificació presentada i no permeten realitzar les accions alternatives (com estades d’investigadors en formació) per a explorar nous camps i assegurar els projectes en el futur. Per això aquestes accions de dotació de fons propis són un recurs excel·lent i necessari, i els nostres resultats demostren que donen un retorn abundant per mitjà de la consecució de projectes competitius” ha declarat Bisquert.