Biótica instal·la una estació d'anàlisi de Legionella a la piscina de l'UJI en el marc del projecte e'LivingLab

18/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Biótica, empresa ubicada en Espaitec, Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume I, que desenvolupa tècniques ràpides per a la detecció i quantificació microbiològiques, ha posat en marxa a les instal·lacions de la piscina de l'UJI una estació de mostratge i anàlisi de Legionella amb test ràpid. Aquesta iniciativa s'emmarca en el projecte e'LivingLab que va començar en 2011 amb l'objectiu de fomentar la innovació experimental i els projectes oberts a la interacció amb l'usuari. Des de llavors, 16 projectes s'han posat en marxa amb l'objectiu final de convertir a la ciutat de Castelló en una Smart City (una ciutat compromesa amb el seu entorn, on les infraestructures estan dotades de les solucions tecnològiques més avançades) partint del Smart Campus de Riu Sec.

La companyia ha habilitat un dels quatre escenaris seleccionats al campus de l'UJI, donant accessibilitat al públic que desitge conèixer la tecnologia de test ràpid d'anàlisi microbiològica i dispositius avançats de presa i concentració de mostra. En un futur pròxim es podran habilitar altres escenaris accessibles al públic interessat a conèixer aquestes tècniques i s'incorporarà un equip automatitzat de detecció microbiana, actualment en desenvolupament. En la fase final del projecte l'empresa podrà incorporar el control i vigilància remots d'unitats automatitzades d'equips d'anàlisi en línia, i constituir el LivingLab de l'UJI en un referent per al disseny i desenvolupament de potents tècniques d'anàlisi.

Guillermo Rodríguez, director de R+D de Biótica, ha explicat que “per a Biótica, participar en el projecte e'LivingLab significa tenir l'oportunitat de traure la biologia molecular al carrer, fer-la accessible a qualsevol persona interessada, i que aquesta puga reportar la seua opinió sobre molt variats aspectes de la tecnologia que es desenvolupa. Ens permet incorporar el punt de vista d'un usuari i capturar la primera impressió, de la que poden derivar-se aportacions al disseny de futurs productes que tenen o poden tenir gran interès. Proporciona també una plataforma útil d'escenaris reals per a comprendre la dimensió i l'impacte dels desenvolupaments tecnològics, observant el seu comportament en condicions de funcionament”.

Segons comenta Rodríguez “poder exhibir la tecnologia en escenaris reals implica incorporar l'opinió del mercat potencial sobre el disseny i configuració d'aquests dispositius. Des de Biótica invitem tècnics especialitzats d'empreses col·laboradores en l'àmbit internacional com Holanda, Regne Unit o Estats Units que visiten el e'LivingLabs per a estudiar l'evolució dels desenvolupaments i la seua adequació als requeriments del mercat, accelerant el procés i fomentant la internacionalització del projecte”

Sobre Biótica

En la seua aposta per protegir la salut humana, Biótica ha innovat en la forma de controlar els bacteris productors de malalties. Encara avui, el bacteri de la Legionella es continua controlant a través d'anàlisis lentes sobre mostres d'aigua que es prenen amb una freqüència molt baixa i només en pocs punts d'una instal·lació. Biótica vol canviar aquesta realitat poc favorable per a la salut humana, que ocasiona seriosos costos en tractaments de desinfecció d'aigües, sancions econòmiques per positius, baixes laborals, pèrdua d'imatge del sector turístic (hotels, balnearis, spas, piscines), i costos sanitaris (hospitals, clíniques) per episodis de la malaltia, i en alguns casos fins i tot morts.

Per a això, la companyia treballa en el desenvolupament de tècniques ràpides d'anàlisi, de fàcil maneig i cost-efectives, així com en tècniques de mostratge in-situ, perquè la recollida de mostres, el seu transport i la seua anàlisi, siguen aspectes preventius assumibles en el dia a dia de les empreses, posant en valor la prevenció eficient com un tret de competitivitat i sostenibilitat.

D'altra banda, Biótica ha posat en coneixement de diferents càtedres de l'UJI la seua disponibilitat per a incorporar el Living Labs i els seus recursos tècnics i científics al servei de l'ensenyament d'aquestes noves tècniques d'anàlisi ràpida que revolucionaran l'enfocament de la prevenció del risc biològic en el nostre sector econòmic, avui necessitat ferramentes que a baix cost li permeten desenvolupar el seu compromís amb la salut del seu entorn mitjançant una prevenció eficien

Més informació: http://www.biotica.es/
Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions