L’UJI aporta els seus avanços en processadors gràfics al projecte europeu TEXT per a accelerar els càlculs científics en supercomputadors

18/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els avanços científics requereixen en nombroses ocasions desenvolupar càlculs que pel seu volum només poden executar supercomputadors que funcionen de forma ininterrompuda tots els dies de l'any. Agilitar aquests càlculs i, amb ells, l'avanç de les investigacions és l'objectiu del projecte europeu Towards EXaflop applicaTions (TEXT) en el que aporta la seua experiència al camp dels processadors gràfics el grup d'Arquitectures i Computació d'Altes Prestacions (HPCA: High-Performance Computing and Architectures) de la Universitat Jaume I de Castelló. L'ambiciós projecte compta amb un pressupost pròxim als 3,5 milions d'euros i aglutina a nou centres d'investigació europeus, entre els que es troba l'empresa IBM i el Jülich Supercomputing Centre. A nivell nacional, a més de la Jaume I, participa en el projecte el Centre Nacional de Supercomputació (BSC) de Barcelona.

El consorci desenvoluparà les millors pràctiques a través de la hibridació dels programes denominats MPI/SMPS a fi de promoure el seu ús per part de la comunitat científica i d'enginyeria, possibilitant així que estiguen a l'avantguarda en l'ús eficient del maquinari de les infraestructures de supercomputació. El catedràtic d'Arquitectura i Tecnologia dels Computadors i coordinador del grup d'investigació de l’UJI, Enrique Quintana, explica que fan “d’interfície entre la màquina i la comunitat científica per a millorar i agilitar els resultats”. D'esta manera, les eines desenvolupades pels investigadors de la Jaume I ajuden a “accelerar la resolució d'aplicacions científiques molt grans que poden tardar perfectament mesos a resoldre’s en un supercomputador”.

Els càlculs que es desenvolupen als centres de supercomputació i els temps dels quals es preveu reduir comprenen investigacions tan diverses com el disseny d'avions, les simulacions de reaccions nuclears, el desenvolupament de motors per a coets, etc. En el cas de les eines desenvolupades per investigadors de l’UJI, Quintana explica que una de les seues últimes aplicacions està sent utilitzada per a agilitar investigacions sobre estructures moleculars i bioinformàtica desenvolupades pel Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). “Ara mateix les nostres execucions estan utilitzant de l'ordre de 1.000 processadors i el que pretenem és arribar a aconseguir els 10.000 processadors treballant en els mateixos càlculs, la qual cosa agilitaria notablement la seua resolució”, indica.

La Unió Europea aporta 2,4 milions d'euros al projecte TEXT que es va posar en marxa al juny del 2010 i té un període de desenvolupament de dos anys. “En aquest primer any estem demostrat que hem aconseguit accelerar les sis aplicacions en què treballem des dels nou centres i el segon any les millorarem encara més”, explica Quintana.

La trajectòria del grup d'investigació HPCA de la Jaume I ha sigut reconeguda amb dos premis de la NASA a la innovació tècnica i el desenvolupament creatiu de programari i pel premi NVIDIA Professor Partnership Award, atorgat pel major fabricant mundial de processadors gràfics, entre altres distincions. Així mateix, treballa conjuntament amb les empreses més rellevants al camp de la computació com és el cas de Microsoft. L'experiència de l’UJI està especialment avalada al camp dels processadors gràfics, targetes que fan d’interfície entre el processador estàndard d’un equip i la pantalla. “Els nostres avanços se centren a usar els processadors gràfics no per a fer visualitzacions gràfiques, sinó per a desenvolupar computació general ja que són targetes que presenten unes característiques que les fan molt ràpides per a cert tipus de càlculs”, assenyala l'investigador.

Projecte TEXT (en anglès): http://www.project-text.eu/

Grup de HPCA: www.hpca.uji.es
Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions