Personal del projecte Ukhupacha de l’UJI participa en un projecte per la conservació de l’escenari rupestre d’Inkapintay

21/04/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El personal del projecte Ukhupacha i la Universitat Jaume I de Castelló participen amb membres d’universitats d’Argentina, Brasil i Estats Units en un projecte per aconseguir una adequada conservació de l’escenari d’Inkapintay, un faralló rocós on hi ha pintures rupestres de l’Imperi Inca.

La ponència “Inkapintay: Pictografia incaica en el Valle de Yucay. Cusco” presentada per l’arqueòleg associat d’Ukhupacha, Víctor Falcón Huayta, en el Simposi Internacional d’Art Rupestre (SIAR) celebrat en San Miguel de Tucumán d’Argentina, va suscitar la necessitat d’unir esforços per treballar conjuntament en la conservació d’aquest paratge.

En el treball s’explicaven els resultats dels treballs efectuats en el faralló rocós d’Inkapintay, prop del poble d’Ollantaytambo, on una representació rupestre antropomorfa s’atribueix a un gest de Manco Inca, un dels últims inques de l’Imperi de Tahuantinsuyu. L’equip de progressió vertical del Projecte Ukhupacha de l’UJI dirigit per Salvador Guinot va donar suport tècnic als arqueòlegs, ja que l’escenari es troba en un lloc de difícil accessibilitat.

El territori andinoamazònic és un dels escenaris geogràfics més variats de Sudámerica. Aquest fet unit a l’extraordinària diversitat aconseguida pels pobles originaris va permetre la creació d’un tipus de materialitat cultural constituïda per totes les varietats de l’art rupestre, on el paisatge i l’ocupació històrica de l’espai es perceben articulats en els anàlisis dels processos socials del passat precolombi.

El Simposi Internacional d’Art Rupestre (SIAR) celebrat a finals de l’any passat en la ciutat de San Miguel de Tucumán, en Argentina, és la trobada periòdica més important d’arqueòlegs i especialistes en l’estudi de les representacions rupestres.

Durant l’esdeveniment també es va presentar el pòster “Arte rupestre y progresión vertical en roca: el caso de Inkapintay” on s’expliquen les característiques de l’abrupte paratge d’Inkapintay, els procediments tècnics de progressió vertical necessaris per aconseguir la pictografia i el registre per part dels arqueòlegs. El pòster ha sigut donat a la Societat d’Investigació d’Art Rupestre de Bolívia (SIARB) que organitzarà el pròxim simposi en la ciutat de La Paz en 2012.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions