La companyia NVIDIA premia al grup d’investigació Arquitectures i Computació d’Altes Prestacions de l’UJI

12/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La companyia NVIDIA, principal fabricant mundial de targetes gràfiques per a ordinadors, ha concedit el premi NVIDIA Professor Partnership Award al grup d’investigació Arquitectures i Computació d'Altes Prestacions de la Universitat Jaume I pels seus treballs de desenvolupament de programari optimat per a càlcul matricial sobre processadors gràfics.

El guardó està dotat econòmicament amb 25.000 dòlars (16.000 euros). A més, junt amb el premi, l’empresa ha donat al grup equipament d’última generació per valor de més de 10.000 dòlars per a continuar recolzant aquesta línia d’investigació desenvolupada a l’UJI pels professors Enrique S. Quintana, Gregorio Quintana i Rafael Mayo, del Departament d’Enginyeria i Ciència de Computadors.

Els principals fabricants de processadors estan embolicats actualment en una frenètica pugna per continuar augmentant les prestacions dels seus productes, tenint en compte les restriccions de consum d’energia i dissipació de calor imposada per la tecnologia actual. En aquest sentit, des de l’any 2002 s’ha abandonat la carrera pels Ghz (giga-hertzs, la freqüència a què funciona el rellotge del processador), optant-ne per dissenys amb processadors multi-core, dispositius integrats per diversos microprocessadors (o nuclis) que treballen de manera simultània. Així, els processadors amb 2 o 4 nuclis que avui ja són habituals en els ordinadors de sobretaula seran reemplaçats en uns pocs anys per sistemes amb fins a centenars de nuclis.

En aquesta línia, l’aposta de l’empresa californiana NVIDIA consisteix a adaptar les seues targetes gràfiques, utilitzades per a visualitzar imatges en la pantalla de l’ordinador (principalment videojocs), de manera que aquestes es convertisquen en un dispositiu capaç de realitzar càlculs més generals, no sols gràfics.

El treball realitzat pel grup dirigit per Enrique S. Quintana, que ara premia NVIDIA, ha consistit en el desenvolupament del programari que permet utilitzar l’ultima generació de processadors gràfics d’aquesta companyia per a resoldre sistemes d’equacions lineals a una velocitat molt superior a l’obtinguda amb processadors multi-core més tradicionals.

L’ús del programari desenvolupat permet el tractament d’aplicacions científiques i d’enginyeria que fins ara només podien ser resoltes utilitzant computadors molt més complexos i costosos. Aquest premi obri les portes a nous treballs en aquesta línia i a una estreta col·laboració entre l’empresa americana i el grup Arquitectures i Computació d'Altes Prestacions de l’UJI.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions