L'UJI i l’Associació Alacav dissenyen una màquina que controla la qualitat del formigó

12/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Un grup d’investigació dels Departaments d'Enginyeria Mecànica i d’Enginyeria de Sistemes Industrials i Disseny de la Universitat Jaume I ha desenvolupat una màquina per al control de la qualitat del formigó. La invenció, que ja s’ha patentat, és fruit del projecte Hormical, realitzat en col·laboració amb l’Associació de Laboratoris i Empreses de Control de Qualitat Acreditats en Construcció de la Comunitat Valenciana (Alacav).

L’equip de l’UJI, liderat pel professor Antonio Pérez González, del Departament d'Enginyeria Mecànica i Construcció perseguia millorar el sistema d’elaboració de provetes de formigó utilitzat actualment en el sector de la construcció i així aconseguir que els resultats de la seua posterior anàlisi en laboratori foren més fiables. Després d’uns extensos estudis preliminars, s’ha dissenyat una màquina que fabrica quatre provetes i que realitza la compactació i el remolinat (o aplanat de la superfície) de forma automàtica. L’aparell es pot fixar en l’interior d’un vehicle industrial de grandària mitjana i s’alimenta des d’una bateria.

Els avantatges del sistema són múltiples. En primer lloc, en usar una mostra més xicoteta que les habituals (provetes cúbiques de 100 mm d’aresta) es redueix considerablement el volum de residus i la contaminació dels abocadors, al mateix temps que facilita el transport i retalla costos. En segon lloc, l’automatització del procés agilitza la fabricació de les mostres.

Una altra de les qüestions que es resol és la conservació en obra de les provetes. Segons la normativa vigent, han de romandre en el lloc de la construcció durant 24 hores, però amb el sistema seguit en l’actualitat, el rang de temperatures i humitats no està controlat i, per tant, els resultats no són els desitjats. Per a eliminar aquestes variables es va optar pel disseny d’un Equip de Conservació Inicial. L’equip consisteix en un recipient aïllat amb poliuretà que incorpora acumuladors de fred-calor per a mantindre les temperatures. L’avantatge d’aquest sistema és que no requereix alimentació elèctrica, l’ambient tancat té una temperatura enregistrable i es redueixen les pèrdues d’humitat en estar la cambra aïllada.

Després de la conservació de les provetes en obra, les mostres es traslladen al laboratori on s’emmagatzemen durant altres 28 dies, temps que tarda el formigó a forjar-se. Passat aquest termini, s’inicien els assajos per a comprovar la seua resistència. Amb les provetes realitzades per aquest innovador sistema patentat per l’UJI, aquesta fase d’anàlisi en el laboratori també es fa més senzilla. Les mostres, en ocupar un menor espai, resulten més fàcils de manipular i de desencofrar dels motlles. En el procés, a més, s’elimina el referendat amb morter de sofre, una substància tòxica i perillosa.

S’estima que el cost de la màquina serà pròxim a 10.000 euros i la resta dels components (motlles, l'Equip de Conservació Inicial i el sensor de temperatura) sumen uns altres 115 euros.

Alacav vetlla pel compliment dels nivells de qualitat exigibles per la normativa vigent, la unificació de criteris tècnics i la realització de plans de formació continuada per a l’actualització tècnica dels seus professionals.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions