El Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana premia una tesi de l’UJI

13/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana ha atorgat el premi per a tesis doctorals al treball realitzat per l’investigador del Departament de Dret Públic de la Universitat Jaume I Santiago García Campá, que porta per títol El tractament del voluntariat en el Dret espanyol.

El nombre de voluntaris a Espanya no ha deixat de créixer des de l’adveniment de la democràcia. Es calcula que actualment hi ha quatre milions de persones dedicades a tasques solidàries de molt distint tipus. Però, tot i la seua magnitud, la seua situació legal ha quedat en els llimbs normatius entre la legislació laboral i les normes sobre la filantropia.

Aquesta és, almenys, una de les principals conclusions de l’estudi elaborat per Santiago García Campá i dirigit per les professores de l’UJI Asunción Ventura i Paloma Durán en el marc del grup d’investigació Gènere i Tercer Sector. L’objectiu era detectar les llacunes jurídiques i proposar millores per a regular el que alguns juristes han qualificat com “dimensió del Dret nova, completament per inventar”.

Aquesta indefinició en el sector del voluntariat espanyol s’agreuja per l’existència d’una normativa estatal d’una banda, i de lleis autonòmiques d’una altra, amb diferències rellevants entre si. «En el Dret espanyol vigent existeix efectivament un model plural de règim jurídic del voluntariat, fins al punt que el que pot ser considerat voluntariat en una comunitat autònoma pot no merèixer la mateixa qualificació en l’Estat o una altra autonomia», explica l’autor.

A més, la tipologia de voluntaris és tan àmplia com camps d’actuació existeixen: voluntaris forestals, bombers, esportius, socials, etc. Alguns disposen de regulacions pròpies i altres estan subjectes a la legislació general. «El tractament del voluntariat està condicionat per una comprensió centrada excessivament en el voluntariat social, quan en la pràctica hi ha altres formes de voluntariat”, assenyala Santiago García Campá.

Tot això afecta a qüestions pràctiques tan decisives com la cobertura asseguradora de les persones voluntàries. No obstant això, la tesi reconeix la importància dels esforços realitzats per a regular la situació d’aquests quatre milions de voluntaris que existeixen en el nostre país. «Hem constatat que l’atenció dels poders públics cap al voluntariat ha crescut d’una manera sobreïxent durant els últims trenta anys».

El Comitè Econòmic i Social és un ens consultiu del Govern Valencià i, en general, de les institucions públiques de la Comunitat Valenciana, en matèries econòmiques, sociolaborals i d’ocupació.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions