Secrets per a la innovació empresarial

13/05/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Quins són els factors organitzatius que potencien la capacitat d’innovar en una empresa? La resposta a aquesta pregunta és clau per a qualsevol directiu, perquè les innovacions són la principal font de diferenciació d’una companyia davant la competència. La professora del Departament d’Administració d’Empreses i Màrqueting Montserrat Boronat tracta la qüestió en la seua tesi.

El treball, titulat Capacitats dinàmiques i caràcter orgànic: cap a un model conciliador de forces contràries, parteix de la idea que la font d’avantatges competitius per a les empreses es troba principalment en els recursos i capacitats i, en particular, en aquells intangibles que permeten a l’empresa diferenciar-se dels seus competidors.

La principal conclusió de la tesi és la necessitat de potenciar les capacitats de l’organització per a desenvolupar simultàniament dos estratègies de generació de nou coneixement que fins fa poc temps es consideraven separades: exploració i explotació. L’exploració consisteix bàsicament en la generació de noves idees o conceptes, mentre que l’explotació són les capacitats necessàries per a cristal•litzar i aplicar els nous conceptes creats. La paraula “simultàniament” resulta essencial en les troballes d’aquest treball, perquè subratlla la importància de la «complementarietat d’aquests dos conceptes», en paraules de Montserrat Boronat.

«Aquesta conclusió confirma la necessitat de la coexistència dels dos processos en l’organització per a desenvolupar la generació de coneixement capaç de transformar-se en innovacions idònies per a la generació de beneficis en l’empresa. És realment possible combinar els dos contextos que requereixen l’exploració i l’explotació de coneixement en una mateixa organització», sentencia l’autora.

Totes aquestes consideracions teòriques es tradueixen en propostes concretes de gestió empresarial dirigides al foment de la innovació. En aquest sentit, un disseny estructural del tipus orgànic serà el que més beneficiarà el desenvolupament d’aquestes capacitats, «sempre combinat amb un lideratge adequat que fomente la cohesió, la col•laboració entre els membres organitzatius i el treball en equip», afegeix Montserrat Boronat.

Montserrat Boronat és membre del grup d’investigació GRECO (Estratègia, Gestió del coneixement i la innovació, i Aprenentatge organitzatiu).

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions