UJI

Vivat UJI

25/02/2021 | SCP
  • Celestino Suárez suarez celestino-suarez
    Fotografia: Àlex Pérez

La universitat com a institució, i en la seua concepció actual, té el seu origen en les universitats dels segles XII i XIII. Constitueix una entitat genuïnament europea que, amb el temps, arribarà a altres continents acompanyant l'expansió colonial. Durant molts segles les universitats seran el vehicle que estenga el naixent coneixement científic i la cultura hereva de la tradició grecoromana cap als nous territoris d'influència occidental.

Amb tals antecedents històrics i des d'una perspectiva exclusivament cronològica, que la Universitat Jaume I, l'UJI, celebre el seu trenté aniversari representa la commemoració, com a molt, d'una molt primerenca adolescència. Des de la perspectiva dels últims vuit segles, els trenta anys que celebrem poden semblar nimis. No obstant això, per a la societat valenciana, i particularment la castellonenca, l'UJI constitueix un assoliment col·lectiu d'imparella rellevància, tant en consolidar un objectiu llargament perseguit, com per l'aposta de futur que va significar la seua creació.

Perquè la universitat va més enllà del mer esdevindre que marquen les fulles del calendari. I encara que una d'aquestes, la del 27 de febrer de 1991, inscriga el naixement legal de la institució, l'UJI com a Alma mater de tantes generacions, passades, presents i futures, es concep com una creació singularment atemporal.

A diferència de les persones que la formem, la universitat no comparteix la nostra inevitable decadència biològica. Per contra, s'alimenta de manera permanent amb la renovació contínua de les promocions d'alumnes als quals instrueix, a través de la ciència i el coneixement que promou i, en definitiva, del saber que acumula.

Els que hem tingut la sort de pertànyer a l'UJI des del mateix moment en el qual va iniciar la seua activitat acadèmica experimentem tal grau d'identificació personal i professional amb ella que ens resulta fins a un cert punt torbador l'exercici d'imaginar com discorrerà aqueix llunyà futur que té al davant. Un futur en el qual celebrarà centenaris amb la mateixa emoció que ara festegem els seus tres primers decennis, i en el qual per damunt de tot continuarà compartint alguns dels valors que la defineixen: il·lusió col·lectiva, esforç permanent i un fort compromís ètic amb la societat.

Permeteu-me acabar aquesta xicoteta epístola commemorativa amb una reflexió estrictament personal. No puc recordar un sol moment al llarg d'aquests tres decennis en el qual m'haja penedit de la decisió que vaig prendre aquell calorós dia de juliol de 1991 quan, en la meua visita a la Casa dels Caragols, em vaig comprometre amb el molt volgut i recordat professor Vicent Martínez, primer vicerector de Professorat, a incorporar-me a l'UJI per a crear des del mateix inici del seu primer curs acadèmic el nou Departament d'Economia i Empresa. Des de llavors, assumint tasques i responsabilitats diverses, personalment i professionalment, la meua vinculació amb la Universitat Jaume I m'ha omplit d'orgull i satisfacció.

Vivat Acadèmia. Vivat UJI.

Celestino Suárez

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions