UJI

30 anys de l'UJI

El naixement de la Universitat Jaume I (UJI) en 1991 va tindre com a embrió l'antic Col·legi Universitari de Castelló, al voltant del qual es van conjuminar voluntats i esforços per a donar resposta a la creixent demanda de la societat que anhelava comptar amb una universitat pública a la província de Castelló.

La creació, desenvolupament i consolidació de l'UJI, patrimoni comú dels valencians en general i castellonencs en particular, constitueix el factor més determinant de la transformació social, cultural i econòmica operada en la història de les comarques del nord de la Comunitat Valenciana.

Els que vam tindre l'oportunitat de conèixer com es va gestar i va nàixer l'UJI, avui veiem amb orgull i satisfacció tot el camí recorregut en els seus primers trenta anys de vida.

En la memòria romanen aquelles primeres converses en 1990, amb dues persones clau, entre altres, en el naixement de l'UJI, el Sr. Daniel Gozalbo Bellés, alcalde de Castelló, i el Sr. Francisco Michavila Pitarch, primer rector de l'UJI. A penes uns terrenys, alguns plànols, potser una maqueta... però el més important: el cor, que ja bategava amb la força de la il·lusió d'un projecte que canviaria radicalment a totes les nostres generacions futures.

Es va apostar per la formació de qualitat, per la internacionalització, per la investigació i per la transferència de coneixement a la societat que li dona suport.

D'aquell moment inicial també recorde especialment el convenciment unànime que tot estudiant format a l'UJI havia de conèixer idiomes i informàtica, així com el funcionament de les institucions europees, amb independència de la branca del saber que haguera triat.

Trenta anys després del seu naixement, l'UJI desenvolupa la seua activitat en un campus únic de més de 750.000 m2, operatiu i modern, que ha servit com a model per a projectes universitaris d'altres territoris. Actualment, compta amb quasi 14.000 alumnes i una plantilla de 2.267 professionals, dels quals 1.617 són docents i investigadors, i 650 treballen en tasques d'administració i serveis.

L'UJI destaca en prestigiosos rànquings internacionals que avaluen l'estudi, l'ensenyament, la investigació i la transmissió del coneixement.

Sens dubte, la nostra universitat, camí de l'excel·lència, ha sabut aprofitar bé els primers trenta anys de la seua existència i ha aconseguit els objectius anhelats; però lluny de caure en la complaença, continua renovant-se dia a dia amb l'esforç de tots els col·lectius que la formen, inclòs el seu Consell Social, en el si del qual conflueixen representants de tots els interessos de la societat.

La nostra universitat té un llarg camí per davant i, amb la seua intrínseca vocació de millora, continuarà constituint un motor de formació, desenvolupament i modernització per als ciutadans de la província de Castelló.


Sebastián Pla

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions