Inclusió i respecte a la diversitat

22/06/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha treballat des dels seus inicis per la inclusió i el respecte a la diversitat en tots els seus àmbits d'actuació per tal de garantir la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació, amb independència del sexe, raça, religió, discapacitat o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

PROGRAMA D’ATENCIÓ A LA DIVERSITAT

La universitat pública de Castelló va ser pionera a escala nacional a desenvolupar l’any 1992 un programa de treball específic per als membres de la comunitat universitària amb algun tipus de necessitat educativa específica o discapacitat: el Programa d’Atenció a la Diversitat (PAD). En aquesta línia, l’UJI també va ser la primera universitat espanyola a reconéixer explícitament en els seus estatuts (1998) el suport al col·lectiu d'estudiantat amb discapacitat física, sensorial i psíquica.

La Universitat Jaume I va impulsar la creació de la Xarxa de Serveis d'Atenció a Persones amb Discapacitat a la Universitat (SAPDU) i la Xarxa de Serveis d'Atenció a Persones amb Discapacitat a les Universitats Valencianes (UNIDISVAL). En aquesta línia, a instàncies de l'UJI, es va crear l'Àrea de Diversitat i Discapacitat de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).

Des del Programa d’Atenció a la Diversitat es treballa per a facilitar el dia a dia a aquest col·lectiu mitjançant la sensibilització i la implementació de pràctiques inclusives. De fet, un dels eixos de treball més destacats és el projecte INCLOU, iniciat l'any 1996 en col·laboració amb entitats externes de l'àmbit de la discapacitat, per a conscienciar la comunitat universitària en matèria de diversitat. 

El PAD ofereix assessorament psicopedagògic, suport acadèmic i assistència personal i treballa diferents aspectes relacionats amb l’accessibilitat: comunicació, formació i sensibilització, gestió de productes de suport i d’espais específics, supressió de barreres físiques al campus,  etc.

Dins de l’àmbit d’accessibilitat, la Jaume I compta amb espais de descans, dirigits a aquells estudiants que presenten problemàtiques mèdiques que requereixen la realització de períodes de descans durant el dia o espais d’estudi adaptats a la Biblioteca.

L’assessorament psicopedagògic, per la seua banda, és una línia de treball que ofereix diversos serveis. Un d’aquests és la mediació amb el professorat, que consisteix a informar els professors de les necessitats especials de l’alumnat i tractar de realitzar les adaptacions curriculars més adequades o d'oferir les ajudes tècniques necessàries.

Pel que fa a l’assistència personal, des del PAD es compta amb voluntariat del programa UJI Voluntària. Aquest suport del voluntariat consisteix a acompanyar a diverses instal·lacions de l’UJI, facilitar apunts o ajudar en l’estudi a persones amb necessitats educatives especials.

PUNT VIOLETA-RAINBOW

L’UJI també compta amb un punt violeta-rainbow permanent al campus que ofereix orientació i assessorament psicològic en matèria d’assetjament sexual i violència masclista amb el propòsit de visualitzar i conscienciar en la necessitat de buscar solucions per a un problema social com és el masclisme o la LGTBIfòbia.

La universitat castellonenca vol que totes les persones de qualsevol orientació afectivosexual se senten segures al campus i puguen tant denunciar casos de discriminació o assetjament com rebre assessorament. Està localitzat en la Unitat d’Igualtat a l’ESTCE i compta amb una especialista en orientació i tractament clínic.

L’UJI disposa d’un protocol per a la detecció, prevenció i actuació en els supòsits d’assetjament laboral, assetjament sexual, assetjament per raó de sexe, assetjament per orientació sexual i identitat i expressió de gènere. Quan arriba una consulta, la psicòloga acompanya i assessora la persona i després realitza una avaluació de la situació i deriva, si escau, el cas a la Comissió Investigadora de Reclamacions (CIRA).

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions