Amb la Universitat Jaume I s’obri un espai de futur per a les comarques del Nord de la Comunitat Valenciana, un espai de diàleg i d’intercanvi que té el coneixement crític com a centre de tota activitat i com a raó de ser. Amb la creació de la universitat pública de Castelló s’activa una força transformadora del territori, especialment de la seua societat, de la seua economia i de la seua cultura. Les Corts Valencianes aproven la Llei de creació de la Universitat Jaume I el 19 de febrer.
El primer curs de la Universitat Jaume I discorre a colps d’il·lusió i d’esforç. La nova comunitat universitària construeix, amb el consens com a eina cabdal, la seua identitat, escriu la seua carta de presentació al món. La institució que ha estat creada com a referent màxim de l’educació superior i de la investigació científica del seu territori cerca, alhora, referències que fonamenten les seues passes. El 26 de juny, la Universitat concedeix la seua primera Medalla d’Or a Joan Fuster, a títol pòstum.
La Universitat esdevé espai de relacions arreu del món. Castelló, el seu talent, comença a conèixer-se en diversos àmbits del panorama internacional i, alhora, el talent d’altres indrets -alguns llunyans- s’acosta a Castelló. El coneixement es comparteix i, així, genera nou coneixement. El grup de la Universitat Jaume I format pel professor Jordi Adell i els membres del Servei d’Informàtica, Antoni i Carles Bellver, Enrique Navarro i Enrique Silvestre, informen a Tim Berners-Lee, creador de la WEB, que han instal·lat un servidor web experimental en la direcció http://www.uji.es. Berners-Lee l’inclou en el llistat de servidors que manté el servidor de l’Organització Europea de Recerca Nuclear (CERN) i naix així la primera web espanyola.
La nova ciutat universitària reorienta l’urbanisme de Castelló, com un signe d’apertura al món de la societat que emprèn aquest nou camí. El campus del Riu Sec, un campus integrat, ben comunicat i harmònic amb el paisatge i l’oratge del territori, és planejat com un projecte ambiciós, però sostenible. Comença la construcció del primer edifici del campus, la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques.
La Universitat Jaume I naix d’una aspiració àmpliament compartida en la societat castellonenca. Les institucions de govern d’eixa societat li donen carta de naixement i tutelen la institució fins que està capacitada per assolir el seu autogovern. El 16 de juny, Fernando Romero pren possessió com a primer rector elegit democràticament pel Claustre i enceta el període constituent, en el qual la Universitat ha de redactar, aprovar i legalitzar els seus Estatuts.
La Universitat abasta un intens procés de reflexió i debat sobre la seua identitat i la seua missió, el de redacció i aprovació dels seus Estatuts, marcat pel consens. Avança la construcció del nou campus, augmenta el nombre d’estudiants i estudiantes matriculats, de professorat i de personal d’administració i serveis. Es consolida una comunitat universitària significativament il·lusionada, emprenedora, solidària i compromesa amb el seu futur. L’UJI es converteix en la primera universitat espanyola a donar un compte a tots i cadascun dels seus membres per a accedir a Internet. L’estudiantat aconsegueix la plena participació en tots els òrgans col·legiats de representació de la Universitat.
Als sis anys del seu naixement, la Universitat assoleix la seua plena autonomia i defineix els fonaments de la seua identitat, «Sapientia sola libertas est» que, a l’UJI, vol dir llibertat, democràcia, justícia, igualtat, independència, pluralitat, pau i solidaritat. El 4 de febrer de 1997, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana publica el Decret 5/1997, de 28 de gener, del Govern valencià, pel qual s’aproven els Estatuts de la Universitat Jaume I de Castelló.
La Universitat es converteix en un pol d’atracció i de promoció del talent humà, una espai per al conreu de la saviesa, per a al seu culte i per a la seua celebració. El 30 de juliol mor a la Vall d’Uixó el jurista Arcadi Garcia, professor emèrit de la Universitat i degà honorífic de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques. El 23 de setembre, la compositora Matilde Salvador (Castelló de la Plana 1918 - València 2007) rep la Medalla d’Or de l’UJI, com a reconeixement a la seua trajectòria artística i per la seua contribució a la cultura pròpia dels valencians. Eixe mateix mes, s’implanten, amb el nou curs, els estudis de Turisme, tan importants per a Castelló.
La Universitat esdevé un pont, una via de relació amb la resta del món; esdevé camí que apropa a persones distants en la geografia, en la cultura, en el pensament. El coneixement crític, per la seua naturalesa, creua fronteres, genera sinèrgies i provoca encontres. El 19 de juny, els ministres europeus d’Educació signen a Bolonya (Itàlia) una declaració conjunta per a l’harmonització del disseny de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, coneguda també com procés de Bolonya. El 21 de setembre s’inauguren els edificis de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, la Biblioteca i el Rectorat al campus del Riu Sec.
La normalitat es torna un fonament senzill, de vegades inadvertit, però –tal vegada– el més sòlid dels fonaments de qualsevol institució creada per a perdurar en el temps i en constant evolució. La Universitat, en ple procés de creixement, capacita i acredita, amb normalitat, curs rere curs, a noves promocions de professionals destinades a transformar la societat. Naix el programa Campus Obert, amb el qual l’UJI s’acosta a les comarques castellonenques quant a motor efectiu de transformació del territori.
La Universitat compleix 10 anys amb un model de desenvolupament acadèmic ben definit. Castelló esdevé un centre de producció i transmissió de coneixements, com mai ho ha sigut en la seua història, i un pol d’atracció de talent. S’incrementa significativament la producció científica a la Universitat i un 26% de l’estudiantat ja ve de fora de la província. S’aprova la Llei orgànica d’universitats, que harmonitza l’estructura i govern universitaris amb la Constitució de 1978. Però, l’articulat legislatiu suscita un fort rebuig en la majoria de comunitats universitàries. L’UJI lliura la Medalla d’Or al seu primer rector, Francesc Michavila. Francisco Toledo és elegit nou rector.
El pensament humà és divers i s’enriqueix quan es comparteix mitjançant el diàleg respectuós i crític. Per això, la Universitat s’esforça en esdevindré un espai de diàleg lliure, crític i respectuós. Aprovada la LOU, es convoquen, novament, eleccions conjuntes al Claustre i al Rectorat, al qual es presenten, per primera vegada, dos candidats, Purificación Escribano i Francisco Toledo. Finalment, Toledo guanya els comicis. S’inaugura l’espai de trobada per excel·lència del campus, l’Àgora, i la Facultat de Ciències Humanes i Socials, amb la qual cosa tots els estudis es cursen, ja, al Campus del Riu Sec.
La transparència i participació, dos valors col·lectius imprescindibles en aquests temps que, com tants altres, han germinat al si de les comunitats universitàries. El Claustre aprova nous Estatuts, adaptats a la Llei Orgànica d’Universitats. L’UJI és la primera universitat valenciana a fer-ho i amb un dels consensos de claustrals més elevats de l’estat espanyol, el 94,12%. El debat del projecte d’Estatuts se segueix en directe per un circuit tancat de televisió com a mostra de transparència informativa i participació democràtica. El 19 de desembre, la Generalitat Valenciana aprova definitivament els nous Estatuts.
El creixement personal és un creixement integral, un aprenentatge permanent, una evolució de totes les capacitats humanes amb les quals s’ha de fer front als desafiaments de la vida. Aquest creixement necessita d’un entorn integrador, que potencie l’oportunitat. Naix VoxUJI Ràdio per acostar a la societat el món universitari, es doten amb equipament multimèdia totes les aules de la Universitat i es produeix un increment notable dels cursos de postgrau, així como de les activitats esportives i culturals, s’instauren els premis al rendiment acadèmic de l’alumnat i finalitzen les obres del Jardí dels Sentits, la gran zona verda de la Universitat Jaume I.
Ningú pot compartir, transmetre, allò que no té. El creixement personal necessita de reflexió i de treball individual. L’estudi i la investigació necessiten soledat i silenci per a esdevindre iniciativa col·lectiva. Amb l’ampliació definitiva de la Biblioteca, la Universitat ofereix més de 14.000 m2 de prestatgeries amb llibres, revistes i altres documents; 2.100 llocs per a la lectura i l’estudi i 92 cabines per a treballs en grup. Agustín Escardino rep la Medalla d’Or de la Universitat pels seus mèrits com a docent, investigador i gestor universitari. Es constitueix el Parc Científic, Tecnològic i Empresarial, Espaitec, de la Universitat Jaume I.
La societat és un ordit de relacions, moltes de les quals multipliquen les capacitats, els talents. Cal fer aliances per tal de conquerir el futur d’un territori ambiciós, que aspira a assolir metes elevades. En el 15 aniversari de creació de la Universitat, reben la Medalla d’Or de l’UJI els exrectors Celestino Suárez i Fernando Romero, qui va ser primer president del Consell Social, Antonio Tirado, i el president aleshores, l’empresari Rafael Benavent. Francisco Toledo es elegit rector per tercera i darrera vegada consecutiva i es constitueix la Fundació General de la Universitat Jaume I, per tal de cooperar amb el compliment de les funcions pròpies de la Universitat.
Universitat i ciutat esdevenen un binomi d’interdependència inevitable. Destinades a entendre’s i a treballar juntes per tal de ser protagonistes d’una historia comuna de progrés i de convivència pacífica i enriquidora, la ciutat de Castelló i la Universitat Jaume I obren i transiten vies de cooperació i espais de relació. S’inaugura la rehabilitació de la Llotja del Cànem com a seu de la Universitat Jaume I al centre urbà de la capital de la Plana. L’edifici, de primeries del segle XVII, ha estat rehabilitat com un espai polifuncional, amb una diversitat d’usos culturals i educatius.
El reconeixement per les decisions presses i pel treball fet ens ajuda a construir la pròpia identitat, una construcció que mai acaba i que necessita de la mirada dels altres. La Universitat obté el Segell d’Excel·lència Europea EFQM d’Or o cinc estrelles i es converteix en la primera universitat espanyola acreditada pel Club d’Excel·lència en la Gestió i l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat de les Universitats Espanyoles, ANECA. S’acredita la gestió econòmica, administrativa i docent, la investigació, la gestió sociocultural i l’impacte social. La mobilitat de l’estudiantat de l’UJI duplica la mitjana estatal, gràcies a l’elevat grau de connexió internacional de la Universitat.
Encunyada pel filòsof Ortega i Gasset com a tercera missió de la universitat, la transmissió de la cultura és assolida per la Universitat amb l’objectiu d’esdevidre una alternativa singular amb les seus propostes. El compositor Carles Santos rep la Medalla d’Or de la Universitat Jaume I per les seues aportacions al món de la cultura. S’obre a Sagunt la sisena seu de la Universitat, la primera fora de Castelló. Comença a funcionar l’Escola Infantil per a xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys. S’inaugura el Paranimf, una superfície de 4.271 m2 amb la caixa escènica més moderna i gran de la província.
Excel·lir en la formació integral de les persones, sota l’imperatiu filosòfic «mens sana in corpore sano». Cal diferenciar-se per a atreure talent i retornar a la societat els fruits dels seus esforços. Els nivells de qualitat en la docència, la investigació i la gestió de l’UJI ja són semblants o superiors als d’altres universitats de l’estat, molt més antigues i grans. l’UJI assoleix el lloc número 33 de les 77 universitats espanyoles en producció científica i impacte. Es renova el segell d’excel·lència europea EFQM 500+ i s’inauguren les instal·lacions esportives a l’aire lliure i la piscina.
El temps passa i és molt el que s’ha aconseguit. Però, lluny de la complaença que alenteix o atura la il·lusió, s’enlairen nous somnis i naixen nous projectes. A propòsit del XX aniversari reben la Medalla d’Or els vicepresidents del Consell Social, Rafael Montero i José Luis Breva, i la Fundació Caixa Castelló-Bancaixa. Comencen els estudis Medicina i Infermeria, i es conforma la Junta Constituent de la nova Facultat de Ciències de la Salut de l’UJI, presidida per Mariángeles Ruipérez.
L’UJI resisteix i s’esforça en no aturar el seu creixement, malgrat la crisi econòmica. S’aprova un Pla Econòmic de Mesures Extraordinàries per a estalviar mitjançant el control de la despesa corrent, l’eficiència i la captació de recursos amb l’oferta de serveis, i per a dedicar més diners a formació, beques pròpies o ajudes per a l’estudiantat. S’inaugura l’edifici Espaitec 2, un centre d’intercanvi de coneixement i d’innovació per a impulsar el Parc Científic i Tecnològic. Es renova, per tercera vegada, el Segell d’Excel·lència de la Fundació Europea de la Gestió de la Qualitat efqm 500+.
El talent és la matèria prima de la Universitat, que posa al seu abast l’acompanyament personal, recursos per al seu cultiu i canals d’expressió i de transmissió. Es crea l’Escola de Doctorat, el cinquè centre acadèmic de la Universitat Jaume I. L’UJI és guardonada pel Consell Superior d’Esports amb el Premi Nacional de l’Esport, trofeu Joaquín Blume, per la tasca de promoció i foment de l’esport que desenvolupa el Servei d’Esports.
Parlar del compromís en la Universitat Jaume I és parlar de llibertat i de transmissió crítica del coneixement; és parlar d’igualtat, especialment entre homes i dones; és parlar de llengua pròpia, el valencià; és parlar de fer les paus… Germà Colón, doctor honoris causa de l’UJI, és nomenat fill predilecte de la ciutat de Castelló de la Plana i distingit amb la medalla de la Xarxa Vives d’Universitats.
El territori és un espai de comunitat, comunitat que comparteix interpretacions del món i experiències vitals. La Universitat Jaume I és fruït de les aspiracions d’una comunitat concreta, Castelló, que esdevé el seu espai de responsabilitat més immediat. Però, la vocació d’universalitat és consubstancial a la institució i, per això, l’UJI fa seus els territoris d’arreu del món als quals pot arribar. La Diputació de Castelló distingeix la Universitat Jaume I amb l’Alta Distinció de la Província de Castelló. l’UJI s’afegeix a la declaració de la CRUE sobre la crisi de Síria, col·labora amb estudiantat universitari refugiat i amb professorat universitari siri, i amb les entitats locals dins del Pla d’acollida d’urgència i el Moviment de Ciutats Refugi promogut per l’Ajuntament de Castelló de la Plana.
La universitat pública de Castelló ja és una realitat plenament consolidada com a motor de transformació de la societat; com a espai de trobada en la diversitat i de projecció al món sencer. L’UJI quasi ha triplicat el nombre d’estudiants amb els quals va començar, fregant els 14.000, dels quals, el 31,7% ve de fora de les comarques castellonenques i el 8,4% és estudiantat estranger. S’ha passat d’11 titulacions a 31 estudis de grau i 46 de màsters oficials i de tres centres acadèmics a cinc. L’Ajuntament de Castelló de la Plana i la Diputació Provincial de Castelló reben la Medalla d’Or de la Universitat, per la seua contribució al desenvolupament del centre educatiu, i el cantautor Raimon la rep per la seua difusió de la llengua i la cultura valencianes durant més de 50 anys de vida artística.
No és possible perdurar en el temps sense renovar-se, sense saber adaptar-se als canvis i donar noves respostes a preguntes noves, a noves necessitats. L’UJI lliura la Medalla d’Or a la Generalitat Valenciana. La Universitat i l’Ajuntamet de Castelló obren al centre de la capital de la Plana l'edifici Menador Espai Cultural, un nou contenidor cultural i de coneixement per a la ciutadania. La Universitat presenta la seua nova marca de comunicació. Per primera vegada, l'UJI és classificada entre les 500 universitats de major qualitat del món, segons l'Academic Ranking of World Universities (ARWU), elaborat per la Jia Tong University de Xangai.
Allò que un dia va ser extraordinari, allò que va ser causa de protesta i que va esdevindre revolució, allò és, avui dia, normal, i ho és perquè no ens vam conformar, perquè vam protestar i ens vam revolucionar contra el que, aleshores, extraordinàriament, ens va semblar injust. Eva Alcón és elegida rectora de la Universitat Jaume I, que acull, aquest any, la I Cimera de Rectores de les Universitats Públiques Espanyoles. L'Ajuntament de Castelló lliura a l’UJI la Medalla d'Or de la Ciutat i la Universitat se situa entre les 601-800 millors universitats del món, la dotzena de l’estat espanyol i la segona de la Comunitat Valenciana, segons el Times Higher Education World University Rankings 2019.
Noves persones, nous temps i nous reptes, sempre amb l’horitzó d’un món millor, més just, més pacífic i més racional. La rectora de l’UJI, Eva Alcón, assumeix la presidència de la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes (CRUPV). Els exrectors Francisco Toledo i Vicent Climent reben la Medalla d’Or de la Universitat. L’UJI entra, per primera vegada, en el selectiu rànquing del Times Higher Education (THE) «Young University Rankings 2019», que arreplega les 350 primeres institucions d’arreu del món de menys de 50 anys d'antiguitat. En tercera posició, en un rang entre la 101 i la 150, apareixe l’UJI, a més d’altres quatre universitats espanyoles. L'UJI es referma en els seus compromisos amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) per al 2030 i amb la lluita contra el canvi climàtic, avançant en el repte de consumir el 100% d'energia renovable.
L’adversitat té el poder de despertar aquells talents amb els quals superem dificultats a les quals mai hauríem pensat haver-ne de fer front. Del silenci brolla la fe més ferma en les capacitats humanes, personals i, sobretot, col·lectives. La COVID-19 s’estén massivament arreu del món i causa la mort a milers de persones infectades. Es decreta a Espanya l’estat d’alarma i es confina a tota la població, del 14 de març fins al 21 de juny. L’UJI tanca el campus, ajorna pagaments de matrícula a l’estudiantat, accelera el desplegament del treball remot i de l’administració electrònica, genera 22 projectes científics contra la pandèmia i posa a disposició de les autoritats sanitàries materials, equipaments i personal investigador; presta serveis psicològics i promoure hàbits saludables. Som UJI contra la Covid aplega més de 70.000 euros per a beques de l’estudiantat i projectes d’investigació per a combatre la pandèmia.
Amb un esperit de resiliència col·lectiva, havent descobert i demostrat una força desconeguda fins al moment de la comunitat universitària, la Universitat Jaume I celebra el seu 30 aniversari. Malgrat haver d’ajornar l’acte institucional previst per al 26 de febrer, el curs tira endavant, entre la virtualitat i la presencialitat, i la vida universitària sobreviu a les dificultats...