«UJI Hàbitat saludable»: A propòsit del son

09/05/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Societat Espanyola de Neurologia estima que entre un 20 i un 48% de la població adulta pateix en algun moment dificultats per a iniciar o mantenir el son. En el context universitari, un estudi coordinat des d'UJI Hàbitat Saludable va mostrar que l'estudiantat no informava d'una millor situació: el 44,5% de persones reconeixien que no podien descansar bé i consideraven que les hores de son no els permetien fer-ho suficientment.

La privació del son provoca alteracions en les funcions cognitives, deteriora la memòria de treball, empitjora el nostre estat d'ànim, i augmenta el risc de malalties cardiovasculars i metabòliques. Per contra, una bona qualitat del son està relacionada amb millors índexs de salut i qualitat de vida. Tenint en compte això, semblaria necessari que revisem com és el nostre son i què podem fer per a millorar-lo.

Per si t'animes a fer-ho, a continuació et proposem algunes idees que poden ajudar-te a aconseguir-ho:

  • És important tenir una rutina diària establida i intentar ficar-se al llit a una hora similar tots els dies.
  • S'aconsella fer exercici físic i mantenir una activitat física activa durant el dia, així com una alimentació saludable evitant aliments pesats a l'hora del sopar. Intenta sopar, almenys, dues hores abans d'anar a dormir.
  • Per a agafar el son necessitem que el nostre organisme produïsca una hormona anomenada melatonina. Aquesta hormona es produeix en absència de llum, és a dir, el nostre cos necessita foscor per a començar a produir melatonina i preparar-se per a dormir. Per a això es recomana exposar-se a la llum solar durant el dia i a la nit limitar l'ús de pantalles, així com disminuir la intensitat de la il·luminació a casa.
  • Es recomana no abusar d'estimulants com la cafeïna, ja que això pot interferir en la conciliació i qualitat del son.
  • Un altre factor que cal tenir en compte és la temperatura: es recomana que l'habitació on anem a dormir estiga entre 17 i 22 °C.
  • Si es considera necessari, aprendre tècniques de relaxació pot ser de gran ajuda per a preparar-nos per al son.
  • Si les preocupacions són el nostre major obstacle, seria interessant aparcar-les fins a l'endemà quan, segurament, tindrem més capacitat per a valorar què passa i trobar una solució.
Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions