«UJI Hàbitat saludable»: Promoció de la salut i estils de vida

13/04/2022 | Vicent Franch Gasch
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El concepte de salut ha tingut nombroses variacions al llarg de la història, i depèn i es relaciona estretament amb la cultura de cada moment. La definició més coneguda i acceptada actualment per la població i la comunitat científica i sanitària és la de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que defineix el concepte de salut com «un estat de complet benestar físic, mental i social, i no solament l'absència d'afeccions o malalties». A més, l'OMS també estableix que «el gaudi màxim de salut que es puga aconseguir és un dels drets fonamentals de tot ésser humà». És a dir, que l'ésser humà tendeix, en gran manera, cap al manteniment de la seua salut. En aquest sentit, una de les millores que es proposa a aquesta definició parteix de no concebre la salut com un estat, sinó un procés que s'ha de mantenir i potenciar.

I quins elements influeixen en la salut de la persona i de la població en general? A aquests elements se'ls ha denominat determinants de la salut. Aquests es defineixen per l'OMS com «les circumstàncies en què les persones naixen, creixen, treballen, viuen i envelleixen, inclòs el conjunt més ampli de forces i sistemes que influeixen sobre les condicions de la vida quotidiana». Hi ha cinc tipus de determinants: els factors biològics (genètica, virus i bacteris…); els factors ambientals (atmosfera, contaminació de l'aire, contaminació acústica i lumínica…); els factors socials que estan directament relacionats amb el sistema sanitari i l’accés a aquest sistema per part de la població; els factors sociodemogràfics (edat, gènere, suport social, cultura…), i, finalment, els factors psicològics (tipus de personalitat, percepció de risc, control d'impulsos, estils d'afrontament…). Cal destacar que tots aquests factors no afecten d'igual manera a una persona i resulta diferent la nostra capacitat per a poder modular-los. L'estil de vida n’és un dels més influents i modificables.

L'estil de vida es defineix com «la manera de viure que adopta una persona o grup, la manera d'ocupar el seu temps lliure, el consum, els costums alimentaris, els hàbits higiènics…». Són una sèrie d'activitats o rutines quotidianes, com poden ser el nombre de menjars diaris, característiques d'alimentació, hores de son, consum d'alcohol o tabac i activitat física, entre altres. Aquest conjunt de pràctiques es denominen hàbits o comportaments sostinguts, i se’n distingeixen dos tipus: els que fomenten la salut i afavoreixen la longevitat (factors protectors) i els que resulten nocius i redueixen l'esperança de vida (conductes de risc). Per tant, sempre que siga possible, s'ha d'intentar augmentar els factors protectors i reduir les conductes de risc.

Si vols saber més sobre aquest tema, pots acudir al següent enllaç, on trobaràs tot tipus d'informació, pautes, recomanacions i eines interactives per a aconseguir un estil de vida més saludable: https://estilosdevidasaludable.sanidad.gob.es/home.htm

Si vols posar-ho en pràctica, aprofita totes les activitats que es posen en marxa des d'UJI Hàbitat Saludable (https://www.uji.es/institucional/uji-saludable/) i el Servei d'Esports (https://www.uji.es/serveis/se/).

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions