«UJI Hàbitat saludable»: Rega't d'informació i trenca els prejudicis

30/11/2021 | Marta Bousquet García
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Des de l'any 2011 fins al 2021, s'han notificat al Servei d'Epidemiologia 10.076 nous diagnòstics d'infecció per VIH a Espanya. L'edat mitjana d'aquests diagnòstics és d'aproximadament 35 anys, dels quals un 87,8% són homes i un 12,2% són dones.

Què és el VIH-sida? Avui dia continua havent-hi confusió quant a la diferència que existeix entre el VIH (virus d'immunodeficiència humana) i la sida (síndrome d'immunodeficiència adquirida). La principal diferència entre tots dos és que el VIH és el virus en si, i la sida és l'estat avançat de la infecció del virus, en el qual la persona afectada té una major vulnerabilitat a les malalties oportunistes, que apareixen justament quan el sistema de defenses es troba més feble.

Com pot transmetre's? La infecció es transmet a través de conductes de risc, no pel col·lectiu al qual pertanyem. És important conèixer les vies de transmissió del VIH per a poder prevenir-les. La primera és la via sexual, per pràctiques en les quals es produeix un intercanvi de fluids sense que hi haja un mètode de barrera. El coit anal és el que major probabilitat de risc té, seguit del vaginal. La segona és la via sanguínia, com per exemple en el cas de compartir agulles, xeringues o instruments tallants no esterilitzats. La tercera és la via mare-fill/a: quan la mare té el VIH, es pot donar la transmissió durant l'embaràs, el part o la lactància.

Com sé si tinc infecció per VIH? Per a poder realitzar-se les proves adequades de detecció del VIH, abans és important conèixer l'anomenat «període finestra», referit al temps en el qual es pot obtenir un resultat negatiu estant la persona infectada, és a dir, el temps que transcorre des que una persona s'infecta i les proves diagnòstiques detecten la infecció. Generalment, aquest període dura de dues a vuit setmanes.

Les proves diagnòstiques que es realitzen per a la detecció de VIH busquen, en primer terme, detectar l'antigen p24 i els anticossos, mitjançant l'extracció de sang o secrecions bucals. D'altra banda, estan les proves d'àcid nucleic (NAT) o prova de càrrega viral del VIH, que impliquen extraure sang, i en la qual es detecta si la persona té VIH i la quantitat de virus present en sang.

On puc realitzar la prova? A Castelló, pots dirigir-te a:

Centre d'Informació i Prevenció de la Sida (CIPS), en el qual s'ofereixen proves de detecció gratuïtes (de manera anònima) i atenció en el cas que el resultat de la prova siga positiu.

Associació Ciutadana contra la Sida (CASDA) que, a més de realitzar proves de detecció d'anticossos de manera anònima i gratuïta, ofereix assessorament a les persones diagnosticades.

A més, en la Universitat Jaume I, el grup Salusex treballa tant en la prevenció de la infecció per VIH, com en l'acompanyament de les persones afectades.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions