El Dia de la Discapacitat

13/12/2021 | Ramón Jesús Pérez Julián
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El dia 3 de desembre celebrem el Dia de la Discapacitat, en el qual commemorem els nostres drets. Hem avançat molt gràcies a persones amb o sense incapacitat que ens fan oblidar la cadira de rodes i treballen amb nosaltres braç a braç.

La legislació no s'ha quedat enrere, començant per la Constitució, que ha permès legislar normes per a garantir una vida digna i plena, com una ciutadana i ciutadà més. Això és molt important en tots els àmbits quotidians. El Poder Legislatiu ha sigut benèvol amb nosaltres. En aquest sentit, podem citar la Llei 8/2021, de 2 de juny, que és la més recent reforma de la regulació civil i processal, i millora el nostre estatus com a persones.

Mirem una mica al passat. Les barreres arquitectòniques ens impedien portar una vida plena, però a més hi havia altres barreres: les mentals. A alguns dels nostres familiars els feia vergonya traure'ns al carrer, però hi havia uns altres als qui no els importava portar-nos al parc, i descobrien que els altres xiquets ens acceptaven i jugaven amb nosaltres.

Avui dia, disposem d'unes lleis que ens asseguren una vida normal en tots els àmbits. En 2013 es reconeix a les persones amb discapacitat com a «titulars d'una sèrie de drets», amb la qual cosa se'ns acredita com a posseïdors de drets, com a ciutadanes i ciutadans, d'igual a igual.

És molt important tenir en compte això i continuar avançant dia a dia, sabent que tenim drets, però també obligacions que cal complir. Vivim en plena igualtat i hem de demostrar que estem capacitats.

Mai cal oblidar el camí recorregut, aquelles persones que van fer possible aquesta realitat: que avui gaudim de ser persones, oblidant la nostra cadira de rodes, demostrant que podem ser bons professionals, esportistes, actrius i actors.

I tot, per unes bones lleis que a poc a poc ens han fet avançar, juntament amb les persones que ens van atendre i atenen: pares, professors, cuidadors físics i un llarg etcètera de professionals que amb el seu bon treball ens han ensenyat a no ser diferents. Hem celebrat el Dia de la Discapacitat, però també és el de totes les persones que d'una manera o d'una altra ens estan ajudant.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions