«UJI Hàbitat saludable»: Alteració del son i bruxisme

12/03/2021 | Pepi Jiménez Jiménez
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Avui dia els trastorns del son constitueixen un dels problemes de salut més rellevants en les societats occidentals. La importància d'un bon descans és fonamental per a la nostra salut, a més d'un element primordial per a una bona qualitat de vida.

Hi ha moltes causes que no permeten tindre un son reparador, i l'estrès n’és una de les principals. Aquest ens impedeix descansar adequadament i dona lloc a diferents alteracions i hàbits que resulten perjudicials per a la nostra salut. Un dels hàbits més comuns i perjudicials relacionat amb l’estrès i l'alteració de la son és el bruxisme.

El bruxisme és l'hàbit d’estrènyer i grinyolar les dents, amb moviments que les fan contactar sense cap propòsit funcional i de manera inconscient. A mesura que augmenta el nivell d’estrès, augmenta l'activitat muscular i els efectes sobre el sistema estomatognàtic són més severs, motius que imposen la necessitat del diagnòstic precoç i el maneig preventiu per a evitar la deterioració de l'estat de salut buco-maxil·lo-facial (Díaz Gómez et al., 2009).

Molts autors coincideixen que l'etiologia del bruxisme és un factor de sobrecàrrega psíquica, tensió emocional, angoixa i estrès. Entre alguns dels símptomes podríem citar el dolor de l'articulació temporo-mandibular (ATM), els dolors cervicals, les cefalees freqüents, el desgast de superfícies oclusals o les fractures dentàries (Alcolea Rodríguez et al., 2014).

En cas de patir aquesta problemàtica, què hi podem fer? Ací compartim algunes de les pautes que podries tindre en compte:

● Evitar menjar aliments molt durs per a no forçar la mandíbula

● No menjar pipes

● No mossegar-se les ungles

● No menjar xiclet

Però, per damunt de tot, i el més important, és que cal acudir a un o una professional que puga estudiar el teu cas i donar-te unes pautes de tractament individualitzades i útils per a tu.

Referències:

Díaz Gómez, Silvia María, Díaz Miralles, Marta, Nápoles González, Isidro de Jesús, Puig Capote, Elizabeth, & Ley Sifontes, Luis (2009). Bruxismo: acercamiento a un fenómeno creciente. Revista Archivo Médico de Camagüey, 13(2). Recuperado de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552009000200018

Alcolea Rodríguez, José Rolando, Herrero Escobar, Pilar, Ramón Jorge, Mariela, Labrada Sol, Elena Trinidad, Pérez Téllez, Mercedes, & Garcés Llauger, Dolores (2014). Asociación del bruxismo con factores biosociales. Correo Científico Médico, 18(2), 190-202.

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions