«Amb cames que roden»: «Les dones amb diversitat funcional també són lidereses i emprenedores»

26/03/2021 | Mar Dalmau Caselles / Cèsar Gimeno i Nebot. Grup de Treball sobre Discapacitat de la Fundació Isonomia
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

En el nostre anterior article parlàvem de la importància que té per a les dones amb diversitat funcional comptar amb el suport de les altres dones, d’aquelles que no estan classificades com a «discapacitades» pel sistema. En especial, de les dones que tenen més consciència de la magnitud de la lluita feminista i poden fer-se ressò de la situació de les companyes que tenen més dificultats per a fer que s’escolten les seues necessitats i reivindicacions. En aquesta ocasió volem assenyalar la rellevància de l’existència de referents, de dones amb diversitat funcional que siguen lidereses en els seus àmbits d’actuació i servisquen per a esperonar l’apoderament d’altres dones.

En aquest sentit, el Grup de Treball sobre Discapacitat de la Fundació Isonomia, en la seua segona acció del 2021 –que substitueix l’habitual sessió presencial de treball del grup, que segueix sense poder fer-se per les sabudes circumstàncies derivades de la pandèmia de la COVID-19–, ha elaborat un audiovisual amb el títol «Dones amb diversitat funcional: lidereses i emprenedores». En aquesta producció s’han recopilat els testimonis de quatre dones que, en els seus respectius àmbits d’actuació, representen iniciatives d’emprenedoria i lideratge. Dues d’aquestes dones manifesten una discapacitat intel·lectual, les aportacions de les quals s’han aconseguit a través de Rosa Pérez Gil, responsable de l’Àrea de Dona de Plena Inclusió Espanya. Tant Maribel Cáceres Cabanillas com Cristina Paredero Morato són lidereses en la lluita pels drets de les dones amb discapacitat intel·lectual i formen part dels òrgans directius de l’esmentada entitat, que no es limiten a ocupar una cadira en una junta directiva, sinó que tracten d’introduir la perspectiva de les dones afectades.

Els altres dos testimoniatges de resiliència presents en aquest treball són els de Marta Senent Ramos, amb paràlisi cerebral infantil (PCI), i Pepa Sastre Miguel, amb una diversitat funcional auditiva. Totes dues són empresàries; la primera en el món editorial i la segona en el camp de la publicitat i la comunicació. Són un parell de professionals que han triat el tipus de negoci en què es mouen com peixos a l’aigua.

Resulta interessant escoltar els relats de les experiències personals d’aquestes quatre dones diverses, diferents entre si, però que mantenen un nexe molt fort: el de la seua lluita diària per assolir el grau més alt d’eficiència en allò que fan. El vídeo «Dones amb diversitat funcional: lidereses i emprenedores» es publicarà el dia 30 de març, tant al Facebook del Grup de Treball sobre Discapacitat Isonomia com a la seua pàgina web (II seminario 30/03), i així mateix també estarà disponible al YouTube del grup.

Volem tancar aquest article amb les paraules de Mar Dalmau Caselles, que s’ha fet càrrec de la presentació d’aquest audiovisual i que, perfectament, hauria pogut fer la cinquena aportació com a dona amb diversitat funcional que pot ser una referència per a moltes altres. Mar finalitza la seua presentació amb uns mots que representen tota una reivindicació d’igualtat: «Donem pas ja a les paraules d’aquestes dones activistes que reflecteixen que el 8 de març és de totes les dones, sense excepcions ni exclusió».

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions