«UJI Hàbitat saludable»: Sobre les cefalees

25/06/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Societat Internacional de Cefalees (International Headache Society) diferencia en la seua classificació entre cefalees primàries i secundàries, aquestes últimes derivades d’alguna altra afecció. Segons l’OMS, les cefalees són un dels trastorns més comuns del sistema nerviós. Les han patit quasi la meitat d’adults, tot i que sols una minoria de les persones que les experimenten han rebut tractament. Entre les cefalees primàries, destaquen la cefalea tensional (que és la més comuna), la migranya i la cefalea per sobremedicació.

La cefalea tensional correspon al 80% dels casos de mal de cap funcional, i es caracteritza per un dolor opressiu o tirant d’intensitat lleugera o moderada en els dos costats del cap, i sol acompanyar-se de fonofòbia i fotofòbia. D’altra banda, la cefalea per abús de medicació suposa un mal de cal induït per drogues o medicaments, com els analgèsics. Finalment, les migranyes es caracteritzen per un dolor que s’incrementa fins a ser incapacitant, pulsàtil i unilateral que va acompanyat de fotofòbia i fonofòbia. A més, aquest dolor pot presentar-se amb aura o sense aura. En aquests casos, el dolor remet entre 3 i 24 hores després de l’inici, i produeix cansament, somnolència i falta de concentració.

La realitat és que la cefalea és una alteració que ha sigut subestimada. De fet, no es reconeix com una malaltia, sinó com un símptoma o una síndrome, probablement pel poc coneixement que es té al respecte i perquè majoritàriament són benignes i no representen cap amenaça per a la vida del pacient.

Des d’UJI Hàbitat Saludable, us volem donat una sèrie de consells sobre el tractament de les cefalees. El tractament més recurrent és el farmacològic, encara que també existeixen el tractament dietètic i el psicològic. En el vostre dia a dia, per a prevenir les cefalees podeu:

  • Eliminar o reduir certs aliments, com ara la carn de porc, cítrics, xocolate, alcohol, aliments fermentats, en escabetx o amb glutamat monosòdic, així com té, cafè, pizza o faves.
  • Mantenir una dieta saludable.
  • Fer exercici físic.
  • Dormir les hores adequades.

I recorda, si tens cefalees o migranyes severes, consulta un psicòleg/psicòloga o metge/metgessa especialitzats.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions