«UJI Hàbitat saludable»: Cures en temps de coronavirus

02/04/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Les mesures sociopolítiques implantades per a contenir la COVID-19 i així poder aplanar la corba de contagi han sigut diverses, tot i que l'eix central d'aquestes ha sigut el de reduir les interaccions interpersonals. Les mesures de contenció suposen un factor de risc per a la salut física, en la mesura que poden augmentar el nivell de sedentarisme i les afeccions que l'acompanyen, motiu pel qual pren rellevància practicar exercici físic i mantenir una dieta adequada al nivell d'activitat física. Ara bé, més enllà dels indicadors físics, el confinament pot afectar la salut psicològica a través de diverses fonts, una de les quals és l'aïllament social.

En aquesta línia, el suport social és el sentiment de ser apreciat i valorat per les altres persones, i ha sigut demostrat que aquest influeix en els processos de salut i malaltia en relacionar-se amb l'estrès. El suport social actuaria com un amortidor davant els efectes nocius de l'estrès, fent que la font d'estrès es perceba com menys amenaçant i facilitant l'afrontament, a més d'actuar com a promotor de salut. Per tant, el suport social promou el benestar i augmenta la qualitat de vida.

En aquestes setmanes de confinament, l'aïllament social pot conduir a una menor percepció de suport social, i per tant, agreujar una situació que ja és estressant i incerta per naturalesa i comportar un afebliment de la salut mental. Per tant, en aquest punt prenen importància les cures, tan dirigides cap a nosaltres com cap a la nostra xarxa social. Açò es tradueix en fer telefonades, videoconferències, preguntar als que conformen la nostra xarxa social com estan i oferir el nostre suport. A més, aquestes cures també s'haurien d'estendre als veïns i veïnes, per tal d’aconseguir una xarxa veïnal de suport mutu.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions