«UJI Hàbitat saludable»: Claus per a augmentar el nostre benestar psicològic

12/03/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Donar una definició exacta del benestar psicològic és una cosa complicada. Però podríem prendre el concepte de benestar psicològic que proposa Carol Ryff, una de les investigadores que més ha aprofundit en l'estudi del benestar. Ella ho defineix com el vertader potencial d'un mateix, és a dir, viure de forma plena o donar realització als potencials humans més valuosos. D'aquesta forma, la felicitat o el benestar psicològic no seria el principal motiu d'una persona sinó més aviat el resultat d'una vida ben viscuda. 

Diferents recerques han posat de manifest que aquells individus amb major benestar psicològic pateixen menys malestar, tenen un millor auto-concepte de si mateixos, un millor domini d'habilitats socials per a relacionar-se amb els altres, etc. i, per tant, un menor risc de patir un trastorn psicològic.

Però, què podem fer per a aconseguir un major benestar psicològic? Per a la psicòloga Carol Ryff, el benestar psicològic es compon de sis dimensions: autoacceptació, relacions positives amb els altres, tenir un propòsit en la vida, creixement personal, autonomia i domini de l'entorn. Per tant, cuidar aquests aspectes mitjançant els hàbits apropiats és fonamental per a gaudir del benestar psicològic. 

En primer lloc, és important mantenir una vida equilibrada que ens proporcione una bona salut física i mental. Per a açò, és important mantenir una alimentació saludable i realitzar activitat física. Així mateix, el descans és fonamental per a disposar una bona salut psicològica, per la qual cosa és important mantenir una bona higiene del somni. 

D'altra banda, és important tenir una vida social activa, que ens permeta tenir relacions positives. De fet, són moltes les recerques que afirmen que tenir una vida social activa s'associa a un millor benestar psicològic.

Igualment, ser capaços d'identificar els valors i metes realistes ens permetrà treballar en les nostres pròpies fortaleses i arribar a un estat de realització personal. 

Finalment, no podem gaudir del benestar psicològic si no realitzem activitats que siguen agradables per a nosaltres. Cercar moments de gaudi en els quals puguem generar o potenciar emocions positives resulta essencial per a aconseguir l'equilibri emocional que ens permeta gaudir del nostre benestar i sentir-nos més feliços.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions