UJI Hàbitat Saludable: La importància de l'educació sexual

17/11/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El terme salut sexual ha avançat des d'una concepció d'absència de malaltia cap a una perspectiva més àmplia vinculada a la promoció de la salut. L'Organització Mundial de la Salut la defineix com «un estat de benestar físic, mental i social en relació amb la sexualitat». Aquest concepte sembla prendre una gran rellevància en l'adolescència, ja que és quan solen aparèixer les primeres relacions sexuals, representant un espai per a desenvolupar noves formes de comunicació afectiva. A més, l'inici de les relacions sexuals sembla ser cada vegada més precoç. Alguns estudis revelen que l'edat d'inici de les relacions sexuals a Espanya se situa en una mitjana entre 16 i 18 anys. Però, gaudeixen els adolescents d'una bona salut sexual? 

Segons les dades obtingudes per l'Enquesta Nacional de Salut Sexual, prop del 40% dels casos, tant d'homes com de dones, no han utilitzat cap protecció per a la prevenció d'infeccions de transmissió sexual o embarassos en les primeres relacions sexuals. A més, l'ús de mètodes anticonceptius amb la parella estable se situa al voltant del 53%. Aquestes dades suggereixen que la percepció de risc segueix sent baixa entre els més joves i l'ús d'anticonceptius i preservatius segueix sent limitat. 

En aquest sentit, l'educació per a la salut sexual sembla necessària, amb l'objectiu de millorar la salut de les persones des de la prevenció i promoció de la salut. Des del punt de vista preventiu, millorant la capacitat de les persones per a evitar els problemes de salut mitjançant el propi control de les situacions de risc i evitant les seues possibles conseqüències. I, des d'una perspectiva de promoció de la salut, afavorint que la població adquirisca formes de vida saludables. A més, resulta primordial incloure aquesta educació sexual des de les etapes més primerenques del nostre desenvolupament, proporcionant les eines i motivació necessàries per a prendre decisions sexuals saludables des de la primera relació sexual. Aquest aprenentatge no solament disminuiria les pràctiques sexuals de risc, també previndria l'homofòbia, el sexisme i la violència. Així mateix, afavoriria les relacions interpersonals, augmentaria el coneixement d'u mateix i la comprensió de les diferents formes de relacions afectivosexuals.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions