UJI Hàbitat Saludable: Per què és important menjar bé? 

16/01/2017 | Programa UJI Hàbitat Saludable
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

En els últims anys, des de moltes institucions com l'Organització Mundial de la Salut1, s'insisteix en la importància de mantenir una alimentació saludable, i açò per què?

El motiu fonamental és que els estils de vida, en l'actualitat, suposen una de les causes més habituals en l'aparició o empitjorament de les malalties. En concret, els mals hàbits d'alimentació han sigut freqüentment relacionats amb diferents dolències. Per exemple des de l'estratègia NAOS2, en l'àmbit estatal, es crida l'atenció de com el consum de determinades substàncies (en concret, els àcids grassos trans) poden afavorir malalties com la diabetis. Així mateix, s'ha relacionat la mala alimentació (al costat del sobrepès) amb un major risc cardiovascular3, un major risc de patir alteracions pulmonars i una major probabilitat de patir problemes en l'aparell locomotor4

Malgrat aquestes conseqüències, Espanya és el segon país d'Europa amb més persones amb excés de pes3: el 39% d'elles té sobrepès i el 23% obesitat. Unes xifres que, més enllà dels cànons de la moda, es basen en el càlcul de l'índex de massa corporal i no en el que aparentment pot ser o no saludable. En aqueix sentit indiquen, tal com afirma l'Organització Mundial de la Salut1, que una part de la població podria estar perjudicant la seua salut, a voltes, sense ser conscient d'açò. 
Davant aquesta situació, diferents estudis analitzen què pautes d'alimentació podrien facilitar la nostra salut i contribuir a la prevenció de malalties. Per exemple, des del projecte PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània), s'ha observat en quina mesura una dieta mediterrània, suplementada amb oli d'oliva o fruita seca, redueix la incidència de malalties cardiovasculars o afavoreix el curs d'altres com la diabetis. Fins i tot, en termes de salut mental, s'ha observat en quina mesura la nostra dieta tradicional podria reduir el risc de patir depressió.

Així doncs, sembla evident tant la influència dels nostres hàbits d'alimentació en el nostre benestar, com el paper que cadascun/a de nosaltres pot jugar en ells. En la nostra mà està incorporar senzills hàbits en la nostra vida, per a poder millorar-la, com: beure 2 litres d'aigua al dia, consumir productes vegetals, pa i cereals, reduir al màxim els fregits o utilitzar l'oli d'oliva com a greix principal i les herbes aromàtiques com a alternativa a la sal. Tots ells contribuiran a millorar tant la teua salut física, com la teua salut mental.

1OMS (2015). Alimentación sana. Disponible en http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs394/es/

2AECOSAN (2015). Contenido de ácidos grasos trans en los alimentos en España. 2015. Disponible en www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/nutricion/Informe_AGT2015.pdf

3Rodríguez, F. y cols. (2011). ENRICA: Estudio de Nutrición y Riesgo Cardiovascular en España. Revista española de cardiología, 64, 876-882.

4Amigo, I., Fernández, C. y Pérez, M. (2009). Manual de Psicología de la Salud. Madrid: Pirámide.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions