Exposició bibliogràfica de la Primera República Espanyola (1873)

25/07/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Data: fins a desembre de 2022
Acte: Exposició
Títol: Exposició bibliogràfica de la Primera República Espanyola (1873)
Lloc: Primera planta - Bloc A de la Biblioteca
Entitat: Universitat Jaume I

Descripció:

La Primera República va ser el primer intent republicà en la història d'Espanya. Va ser un règim polític de breu duració (des de febrer de 1873 fins a desembre de 1874), caracteritzat per la inestabilitat política, ja que en els seus primers 11 mesos es van succeir quatre presidents del Poder Executiu (tots ells del Partit Republicà Federal), i va fracassar en el seu intent d'aprovar una nova constitución republicana.

En l'exposició es mostren un total de 43 obres editades entre els segles XIX i XXI que formen part de les col·leccions especials de la Biblioteca, concretament dels fons de les donacions Arambul, Ribes Pla i Revest.

De les obres exposades, 22 són estudis crítics de diversos autors (tant de l'època com actuals)  que analitzen el període històric de la Primera República, el pensament polític i les biografies dels presidents republicans.

També es mostren obres escrites per tres dels presidents: Francisco Pi i Margall (nou monografies), Nicolás Salmerón (tres monografies) i Emilio Castelar (sis monografies). La majoria de les mateixes es relacionen amb la seua activitat política (discursos parlamentaris i polítics, història i ideologia republicana, etc.) encara que també es poden trobar articles periodístics, relats de viatges i epistolaris.

Destaquen, entre totes les obres exposades, Los Borbones ante la revolución del periodista, escriptor, polític i jurista espanyol Manuel Henao y Muñoz, publicada en 1869, considerada font de primera mà dels antecedents de la Primera República per la seua immediatesa als fets i Glorias republicanas de España y América de l'escriptor i periodista Antonio Sánchez Pérez (1838-1912), assaig històric sobre la Primera República, editada en 1893.

L'exposició es complementa amb diversos textos explicatius sobre la història Primera República i les biografies dels quatre presidents de la República (Estanislao Figueras, Francisco Pi i Margall, Nicolás Salmerón i Emilio Castelar).

Es podrà visitar a la sala de la Primera planta - Bloc A de la Biblioteca fins a desembre de 2022.
Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions