II Seminari Internacional sobre Violència Obstètrica De la violència a l'evidència

18/05/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Data: 18 de maig de 2021
Títol: II Seminari Internacional sobre Violència Obstètrica 
Lloc: Escola de Doctorat i Consell Social i en línia 
Organització: Facultat de Ciències de la Salut, Universitat Jaume I i associació El Parto es Nuestro

Programa - Ponències: [1. Conceptualización de la Violencia Obstétrica] · [2. Violencia obstétrica en España y su prevención] · [3. Consecuencias de la Violencia Obstétrica] · [4. Violencia obstétrica a nivel internacional].

Llista de reproducció amb totes les ponències

Breu descripció:

La violència obstètrica és la violència contra les dones, tipificada per l’OMS i considerada delicte en alguns països, que s’exerceix en el context sanitari i afecta els cossos i processos sexuals i reproductius (especialment, l’embaràs, part, postpart i lactància) de les usuàries del sistema de salut i dels seus fills i filles.

Per a donar visibilitat a aquesta realitat que fins ara ha estat silenciada, Desirée Mena Tudela, professora del Grau en Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut de l’UJI, en col·laboració amb l’associació «El Parto es Nuestro», l'Observatori de Violència Obstètrica i l'Institut Universitari d'Estudis Feministes i de Gènere, organitza el II Seminari Internacional sobre Violència Obstètrica: de la violència a l'evidència, que tindrà lloc el 18 de maig a l'edifici de l'Escola de Doctorat i Consell Social i també es podrà seguir en línia a través del canal de Youtube de la Universitat Jaume I.

La professora Desirée Mena obrirà el seminari amb la ponència «La violència obstètrica a Espanya», on mostrarà les dades que es desprenen dels seus estudis més recents. A continuació, l'activista Jesusa Ricoy contextualitzarà la violència obstètrica dins del marc més ampli de la violència masclista. Tot seguit, la doctora en Antropologia Virginia Murialdo oferirà una panoràmica sobre la violència obstètrica i la seua evolució al llarg de la història. 

A mig matí, en una taula redona es presentaran diversos projectes digitals contra la violència obstètrica. La comare Laia Casadevall parlarà sobre la Plataforma científica en defensa del pinçament òptim del cordó umbilical. Claudia Reig i Àlex Badia, de Barret Cooperativa, presentaran el documental digital Parir en el siglo 21, que ha rebut el prestigiós premi World Press Photo 2021 en la categoria de Narrativa Digital. La fotògrafa Claudia Sarra explicarà la sèrie de fotografies Historias de violencia obstétrica. L'activista digital del part respectat Partera Guerrillera compartirà la seua experiència en xarxes socials. Helena Eyimi, comare al Regne Unit, aportarà la seua visió des d'aquest país i, finalment, l'advocada Lorena Moncholí se centrarà en l'àmbit del dret sanitari. 

Ja a la vesprada, la psicòloga perinatal Sara Jort exposarà quines són les conseqüències psicològiques, físiques i sexuals davant d'un part violent, i una taula redona amb reconegudes ponents d'Equador, Brasil, Argentina i Itàlia ens acostarà a la realitat de la violència obstètrica en aquests països. 

La participació en el seminari es reconeixerà amb un certificat d’assistència. Per a l'alumnat de l'UJI, l'assistència i participació en el seminari està reconeguda amb 1 crèdit ECTS.

Inscripció per a l’alumnat 

Inscripció per a personal extern

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions