Jornada de Patrimoni Hidràulic: Molins hidràulics

12/06/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Data: 22 de juny de 2017
Acte: jornada
Títol: «I Jornada de Patrimoni HidràulIc: Molins Hidràulics»
Lloc: Ares del Maestrat
Hora: Eixida des de Castelló en autobús
Entitat: Càtedra Facsa del Cicle Integral de l'Aigua de l'UJI, Ajuntament d'Ares del Maestrat, Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de l'UJI

Més informació i programa

Descripció:

La Càtedra Facsa d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de la Universitat Jaume I de Castelló ha organitzat, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Ares del Maestrat i la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de l’UJI, la «I Jornada de Patrimoni Hidràulic: Molins Hidràulics» que es realitzarà a la localitat d’Ares del Maestrat dijous 22 de juny de 2017.

A les comarques de Castelló en comptem amb més de quatre-cents molins fariners, distribuïts al llarg dels cursos dels rius; i durant segles han estat punts vitals per al desenvolupament, i icones de l'esforç i de l'enginy en l'aprofitament de l'aigua. Tot aquest llegat constitueix un patrimoni històric molt valuós, que necessita ser atès i conservat; no només pel valor patrimonial en si, que en té, sinó per respecte a la cultura de l'aigua inculcat a les nostres comarques, i que ens ha permès arribar a ser la societat que som.

Durant la jornada especialistes del món acadèmic com el professors Enric Guinot, Sergi Selma, Ángel Albert o Jordi Blay, junt amb joves investigadors com Albert Cifre o Raquel Rambla posaran en context la importància dels molins al llarg de la història; analitzaran les característiques dels molins més representatius de la província, i presentaran des d’un punt de vista arquitectònic la seua construcció i recuperació.

A més a més, es prestarà atenció a les possibilitats de desenvolupament turístic que ofereixen els molins, i es donaran exemples de noves rutes i nous projectes de restauració. La jornada finalitzarà amb una taula redona amb la participació de l’inspector de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Luis Pablo Martínez i representants locals de municipis amb forta presència de molins, com Llucena, Atzeneta, Coves de Vinromà o Castelló de la Plana, qui debatran sobre les experiències extretes. També es realitzarà una visita a la ruta dels molins d’Ares, i gràcies a la col·laboració del seu ajuntament, es procedirà a demostrar-ne el funcionament i la mòlta en un dels seus molins.

La Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de la Universitat Jaume I va nàixer al març de 2015, amb l'ànim de fomentar els estudis i activitats relacionats amb l'aprofitament de l'aigua. Entre les activitats de la càtedra destaquen la formació, la divulgació, la difusió i la promoció de la transferència de coneixements, i l'impuls als estudis i a les activitats socioculturals relacionats amb l'àmbit del cicle integral de l'aigua. Dins d'aquest àmbit, tant des de FACSA com des de la UJI es vol fer un especial esforç en les activitats relacionades amb el patrimoni hidràulic històric.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions