La rectora informa de l’aprovació i entrada en vigor dels nous Estatuts de l’UJI
La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha informat al Consell de Govern de l'aprovació de la reforma dels Estatuts de l’UJI en la darrera sessió del ple del Consell de la Generalitat Valenciana, celebrada divendres passat. El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat el Decret 95/2021 d'aprovació dels Estatuts de la Universitat Jaume I de Castelló el 15 de juliol, per la qual cosa el nou text estatutari entrà en vigor el 16 de juliol de 2021.
Alcón destaca la millora de resultats en l’enquesta sobre Qualitat de servei i satisfacció amb les unitats de l’UJI
La rectora Eva Alcón ha destacat en el seu informe del Consell de Govern la millora de resultats de l'enquesta sobre la qualitat dels servei i la satisfacció amb les unitats de l’UJI, dirigida al PDI, PAS i estudiantat en el mes de març amb l'objectiu que la comunitat universitària poguera avaluar les unitats amb les quals, normalment, havia estat en contacte durant l'any 2020.
Tal com es pot consultar en l'informe publicat en la web de l'OPAQ, els resultats han sigut molt positius. Així, segons ha detallat, en satisfacció general, en una escala de l'1 al 5, la valoració és de 4,31 (l'any passat era de 4,13) i també s'ha millorat el resultat en els diversos atributs de qualitat mesurats (elements tangibles, fiabilitat, capacitat de resposta, seguretat i empatia).
Alcón ha subratllat que aquests resultats "evidencien l'esforç realitzat per les diverses unitats administratives no només en mantenir sinó millorar la qualitat del servei prestat un any en el qual les circumstàncies sanitàries han imposat restriccions i treball addicional".
L’UJI aprova la modificació del Reglament del Servei d’Esports
El Consell de Govern de la Universitat Jaume I ha aprovat la modificació del Reglament del Servei d’Esports per adequar-lo i actualitzar-lo a la legislació vigent i a la realitat, en concret, al nou model d’ús del Servei.
Aquest Reglament, que té per objecte regular el funcionament del Servei d’Esports, estableix entre d’altres l’estructura i organització del servei, el personal i règim de funcionament del mateix, les tarifes, instal·lacions, material, activitats, formació, competicions, etc.
Un dels aspectes més destacables que s’han modificat és en l’apartat de les tarifes. D’una banda, es contempla les noves targetes per a l’ús del Servei d’Esports amb tres programes diferents segons les activitats o instal·lacions incloses. Es tracta de la Targeta d’activitats UJI, la Targeta Esportiva UJI o la Targeta Esportiva UJI plus. I d’altra, també s’inclouen abonaments i tarifes d’un sol ús del Servei d’Esports.
Altres dels aspectes modificats és el que fa referència a les reserves de les instal·lacions esportives, l’ús dels vestidors, i la reserva, anul·lacions de reserva i assistències a les activitats amb professorat. També s’ha modificat els drets i deures del professorat de les activitats i cursos de formació, socorristes, entrenadors i entrenadores; la presentació de propostes de formació, la política de devolucions així com els motius de pèrdues i suspensions de la condició d’usuari i d’usuària per incompliment de les obligacions previstes.
L’UJI aprova les noves tarifes del Servei d’Esports
El Consell de Govern de la Universitat Jaume I ha aprovat les noves tarifes del Servei d’Esports d’acord amb el nou model d’ús d’aquest servei i la iniciativa «Campus saludable» amb el que s’afavoreix l’ús de les instal·lacions esportives amb accés gratuït a la zona d’aire lliure per a tota la comunitat universitària (estudiantat, PAS i PDI). Aquesta zona inclou les pistes d’atletisme, la pista de patinatge, els camps de futbol, futbol sala, bàsquet, vòlei platja, la zona d’elements de gimnàstica a l’exterior, el circuit per a córrer, el rocòdrom i els vestidors amb dutxes.
D’altra banda, els serveis d’activitats amb professorat i l’ús de la resta d’instal·lacions es realitzaran a través de tres modalitats de targeta. La targeta Activitats UJI tindrà un preu de 60 euros anuals i inclou totes les activitats amb professorat que ofereix el Servei d’Esports, exceptuant activitats especials com ara les eixides a la natura, les activitats per a xiquets i xiquetes o els cursets de formació, entre altres. Per tal de controlar l’aforament, les activitats comptaran amb un sistema de reserva prèvia en línia. En total, s’inclouen 30 activitats diferents, el que suposa una oferta de 130 hores setmanals.
D’altra banda, la targeta Esportiva UJI, que tindrà un preu de 80 euros anuals, donarà accés a totes les instal·lacions esportives: pavelló, zona de raquetes, piscina i zona d’aire lliure, a més del gimnàs de musculació i, prèvia inscripció, les competicions internes i externes.
Finalment, el Servei d’Esports s’oferirà la targeta esportiva UJI+ que combinarà les dues modalitats anteriors en una sola targeta, és a dir, donarà accés a totes les instal·lacions esportives i també a les activitats dirigides, el gimnàs i les competicions internes i externes. Aquesta targeta tindrà un preu de 100 euros anuals.
L’accés segons la modalitat de targeta adquirida estarà condicionat als horaris que s’establisquen anualment i a l’organització d’esdeveniments que puga programar l’UJI. La durada de les diferents targetes serà de 365 dies.
A més de les targetes, el Servei d’Esports disposa d’abonaments de deu usos destinats a la utilització lliure de les instal·lacions esportives al campus. El preu d’aquests abonaments depèn de la vinculació amb l’UJI i van des dels 10 als 25 euros per a adults i 7,5 i 15 euros per a menors. El preu per un ús serà d’entre 1,5 i 3 euros per als adults i 1 i 2 euros per als menors.
El Consell de Govern aprova el Reglament de distincions de la Universitat Jaume I
El Consell de Govern de la Universitat Jaume I ha aprovat el Reglament de distincions de l’UJI, que simplifica el contingut recollit a l’anterior normativa sobre distincions.
El Reglament de distincions de l’UJI regula els aspectes formals i procedimentals relatius a les distincions que permeten posar de manifest públicament el reconeixement de la Universitat Jaume I a aquelles persones i institucions que de forma desinteressada han col·laborat i col·laboren amb aquesta Universitat.
El document estableix els requisits i procediments per a la concessió de la medalla d’Or de la Universitat, el títol d’ambaixador o ambaixadora honorífic, distincions de patrocini, jubilació i 25 anys de servei al personal de l’UJI, així com altres distincions extraordinàries, al temps que recull el protocol de l'acte de nomenament de doctor o doctora honoris causa.
El Consell de Govern aprova el Reglament d’Usos Lingüístics de la Universitat Jaume I
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat el Reglament d’Usos Lingüístics de la Universitat Jaume I que actualitza i substitueix el Manual d’usos lingüístics aprovat en 2011, i modificat posteriorment en 2017, per l’aparició de noves normatives en matèria lingüística, l’extensió de les accions de l’Estratègia de convivència i promoció lingüística (ECOPOL), i l’experiència adquirida en l’aplicació del Reglament.
Aquest Reglament té com a objecte regular els usos institucionals i administratius del valencià i del castellà en l’àmbit propi de la Universitat Jaume I de Castelló i garantir els drets lingüístics de la comunitat universitària reconeguts en els seus Estatuts, en l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana i en la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d’ús i ensenyament del valencià̀, així com el d’altres llengües acadèmiques en els àmbits de la docència i la investigació.
L’UJI impartirà el curs d'especialització «Diploma Universitario de Formación para el Empleo y la Vida Independiente de Jóvenes con Discapacidad Intelectual»
L’UJI ha aprovat, com a títol propi, el curs d’especialització «Diploma Universitario de Formación para el Empleo y la Vida Independiente de Jóvenes con Discapacidad Intelectual», sol·licitat dins del Programa Unidiversitat de la Fundació ONCE per al curs 2021-2022, l’activació del qual estarà condicionada a la concessió definitiva de la sol·licitud.
La coordinació acadèmica del curs recau en la professora Odet Moliner García, del grup d’investigació MEICRI (Mejora Educativa y Ciudadanía Crítica) i professora del Departament de Pedagogia, Didàctica de les Ciències Socials, la Llengua i la Literatura i la coordinació tècnica en Olga Carbó Badal, de la Unitat de Diversitat i Discapacitat qui coordina el Pla d’Atenció a la Diversitat de l’UJI.
L’UJI aprova la memòria del pla d'estudis del Grau en Bioquímica i Biologia Molecular
El Consell de Govern ha aprovat la memòria del pla d’estudis del Grau en Bioquímica i Biologia Molecular de cara a la futura implantació d’aquesta nova titulació, amb una proposta d’oferta de 60 places per curs.
La memòria inclou aspectes com la descripció de la titulació, la seua justificació, objectius, accés i admissió d’estudiantat, el pla d’estudis, recursos humans, materials i de serveis; així com resultats previstos, sistema de garantia de qualitat i calendari d’implantació.
Amb el nou Grau en Bioquímica i Biologia Molecular, la Universitat Jaume I pretén donar resposta a la creixent demanda social (regional, nacional i internacional), especialment pel que fa a l’educació, les empreses i els centres d’R+D, ja que, en les últimes dècades, la bioquímica i la biologia molecular han aconseguit un paper cada vegada més rellevant en diferents àmbits, sobretot en sectors com el sanitari, ambiental, farmacèutic, cosmètic, agroalimentari, etc.
L’objectiu fonamental del nou títol serà la formació de professionals qualificats en aquestes àrees que disposen de les eines conceptuals i tècniques necessàries per entendre i generar nous coneixements i donen resposta als reptes d’empreses i institucions com les farmacèutiques, cosmètiques, agràries, alimentàries, piscifactories, laboratoris d’anàlisi en distints àmbits, hospitals o centres d’investigació.
Quant a la planificació de l’ensenyament, l’estudiantat haurà de superar un total de 240 crèdits dels quals 72 seran de formació bàsica, 132 obligatoris, 18 optatius, 12 de pràctiques i 6 de Treball de Final de Grau.
L’UJI incorpora dos nous cursos a la formació continuada del primer semestre del curs 2021-2022
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat la proposta de dos nous cursos de formació continuada per al primer semestre del curs 2021-2022.
Concretament es tracta del curs «Enfortiment institucional per la prevenció de la violència contra les dones», organitzat pel Departament de Filosofia i Sociologia i dirigit per Mercedes Alcañiz, subvencionat per la Generalitat Valenciana, que tindrà una duració de 20 hores i s’impartirà en modalitat a distància. D’altra banda, s’oferirà el curs «Aprén a Aplicar els Sistemes d’Intel·ligència de Negoci (Business Intelligence)», organitzat pel Departament d’Enginyeria de Sistemes Industrials i Disseny i dirigit per José Antonio Heredia, en col·laboració amb la Cambra de Comerç, que tindrà 16 hores de duració i es realitzarà en modalitat presencial.
L’UJI aprova la proposta de nomenament de professorat col·laborador honorífic
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat el nomenament com a professorat col·laborador honorífic per al bienni acadèmic 2021-2023 de la catedràtica d’Història Moderna Carmen Corona Marzol i del professor de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica Kudama Habib Ameen.
Així mateix, s’ha renovat com a professorat col·laborador honorífic per al bienni 2021-2023 als professors Jesús Bermúdez Ramiro, de Departament de Filologia i Cultures Europees; Manuel Ricardo Bañó Aracil, de Medicina, i Jesús Fermín Rosel Remírez, del Departament de Psicologia Evolutiva, Educativa, Social i Metodologia.
La Jaume I aprova la concessió de vuit llicències superiors a tres mesos
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat la concessió de vuit llicències superiors a tres mesos per a realitzar estades fora de la universitat a professorat dels departaments de Química Física i Analítica; Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia; Enginyeria de Sistemes Industrials i Disseny, Física i Educació i Didàctiques Específiques. Les estades es realitzaran a la Università di Parma (Itàlia), la University of Connectitut (Estats Units), Universitat de Sevilla, Universitat de Roma La Sapienza (Itàlia), Politècnic de Milán (Itàlia), Massachusetts Institute of Technology (Boston, Estats Units), The Education University of Hong Kong (Xina), i The University of British Columbia (Canadà).
El Consell de Govern modifica el Reglament de grups d'investigació de la Universitat Jaume I
El Consell de Govern ha modificat el Reglament de grups d’investigació per adaptar-lo als nous procediments de gestió derivats de la posada en marxa del Reglament de l’escala de valoració dels resultats de la investigació i la creació artística i el Reglament pel qual es regula la contractació realitzada a l’empara de l’article 83 de la Llei Orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats.
Les modificacions proposades afecten al procés d’avaluació dels grups d’investigació, a les definicions de les tasques assignades a la comissió de seguiment del registre de grups d’investigació i a l’autorització dels contractes subscrits per la persona coordinadora del grup.
L’UJI modifica el Reglament regulador del projecte personal de suport a la investigació i de creació de línies d’R+D+i
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat la modificació del Reglament regulador del projecte personal de suport a la investigació i de creació de línies d’R+D+i. La modificació proposada equipara la gestió dels recursos alliberats en l’execució dels projectes de l’acció clau KA2 del programa Erasmus+ a la que es dona als recursos derivats de projectes d’investigació finançats dins de convocatòries dels programes marc de la Unió Europea.
Amb aquesta modificació es tracta d’incentivar la participació del professorat en projectes d’abast internacional i s’alinea amb les diferents mesures que s’han posat en marxa per enfortir l’Oficina de Projectes Europeus i Internacionales de la Universitat Jaume I.
Composició de la comissió del Reglament regulador de l’escala de valoració dels resultats de la investigació i la creació artística
El Consell de Govern ha aprovat la composició de la comissió del Reglament regulador de l’escala de valoració dels resultats de la investigació i la creació artística. Aquesta comissió desenvoluparà funcions per a auxiliar tècnicament en la valoració dels diferents tipus de la producció científica i a la resolució de les possibles controvèrsies en la catalogació. La comissió està integrada per investigadors i investigadores amb experiència en avaluació de la investigació en els diferents camps i subcamps definits per la Comissió Nacional Avaluadora de l’Activitat Investigadora.
La comissió estarà constituida pels professors i professores Juan Manuel Marín i Josep Marco (Arts i Humanitats); Amelia Simó, Rosa Llusar i Aurelio Gómez (Ciències); Mercè Correa (Ciències de la Salut); Andreu Casero, Odet Moliner i Aurora García (Ciències Socials i de l’Educació); Arantzazu Vicente (Ciències Jurídiques); i Margarita Vergara i José S. Sánchez (Enginyeria i Arquitectura).