El Consell de Govern aprova el Projecte d’Acreditació Institucional
El Consell de Govern ha aprovat el Projecte d’Acreditació Institucional (AI) en el que s’estableix el procediment i calendari per aconseguir l’acreditació institucional, figura introduïda en la resolució del 7 de març de 2018 de la Secretaria General d’Universitats com alternativa al model d’acreditació dels títols universitaris oficials regulada en el Reial Decret 1393/2007.
L’AI representa major simplicitat i una reducció de burocràcia amb cicles de revisió més espaiats en evitar l’acreditació individual dels títols. La validesa de l’AI és de cinc anys i el requisit per a la primera acreditació és tindre el 50% dels títols acreditats i el certificat de la implantació del Sistema d’Assegurament Intern de la Qualitat (SAIQ).
El Projecte d’Acreditació Institucional de l’UJI inclou una proposta de calendari que s’iniciarà a partir dels mesos de març i abril amb l’auditoria interna del primer centre, l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i continuarà amb una preauditoria i auditoria externa d’aquest centre que està previst es realitze entre juny i novembre, respectivament. A partir d'octubre de 2020 està previst que es comence el procés amb l'auditoria interna de la resta de centres, Facultat de Ciències Humanes i Socials, Facultat de Ciències de la Salut i Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques.
L’UJI aprova el Pla propi de beques 2020
El Consell de Govern ha aprovat el Pla Propi de Beques 2020, el qual amplia les possibilitats d'accedir a les diferents ajudes tant per a l'estudiantat de grau i màster com per a l'estudiantat de doctorat, que s’incorpora al programa d'ajudes socials.
Com a aspectes més destacats de Pla, cal assenyalar que permet compatibilitzar les ajudes de menjador amb les ajudes que atorga tant el Ministeri d'Educació com la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. Així mateix, s’ha augmentat el nombre de beneficiaris d'aquestes ajudes i s'han realitzat millores en la gestió.
Pel que fa a les ajudes per circumstàncies personals sobrevingudes, s'han incorporat més causes per a poder accedir a les ajudes socials i també es tenen en consideració les situacions de l'estudiantat procedent de països en conflicte o empobrits.
A més, s’han realitzat diverses modificacions de caràcter distributiu o de gestió que tenen com a finalitat permetre la millor redistribució dels recursos econòmics per a destinar-los on hi ha més necessitat.
Aquestes modificacions del Pla Propi de Beques han sigut consensuades amb el Consell de l'Estudiantat i la Comissió d'Assumptes Estudiantils.
El Consell de Govern aprova l’Estratègia d’Internacionalització de l’UJI
El Consell de Govern ha aprovat l’Estratègia d’Internacionalització de la Universitat Jaume I per tal d’impulsar la dimensió internacional en totes les accions de la Universitat.
L’estratègia té com a objectius principals potenciar les possibilitats de formació de l’estudiantat en entorns culturals diferents que contribuisquen a formar una perspectiva integradora i compromesa amb la sostenibilitat; incrementar l’oferta de formació de l’alumnat complementant-la amb altres universitats nacionals i internacionals que accentue el perfil internacional i l’ocupabilitat dels titulats i titulades; afavorir la captació de talent, tant en relació amb l’estudiantat com respecte al personal docent i investigador; millorar les possibilitats de col·laboració internacional dels investigadors i investigadores, i posicionar estratègicament l’UJI en el marc universitari nacional i internacional.
L’UJI celebrarà eleccions per renovar la representació de l’estudiantat al Claustre
El Consell de Govern ha aprovat que les eleccions de l’estudiantat al Claustre convocades per resolució de la rectora es realitzen a través de mitjans electrònics. El procés s’iniciarà el 12 de març de 2020 amb la publicació del cens provisional. Les candidatures es podran presentar del 28 de març fins al 2 d’abril i la campanya electoral tindrà lloc del 20 al 29 d’abril. Les eleccions es realitzaran el 30 d’abril de les 9 a les 20 hores. La proclamació definitiva de resultats està prevista per al 7 de maig.
L’UJI aprova el Pla de Formació Docent del professorat (2020/2023)
El Consell de Govern ha aprovat el Pla de Formació Docent del professorat per al període 2020-2023. L’aposta de l’UJI per la qualitat dels estudis i la docència, així com pel necessari desenvolupament professional docent del seu personal, converteix la formació del professorat en un eix estratègic de les polítiques de l’UJI. Tots els programes desenvolupats en l’àmbit docent responen a quatre eixos transversals: la internacionalització, l’impuls digital, la igualtat de gènere i la inclusió i, en aquest, destaca especialment la necessitat d’apostar per la implementació i adaptació del Marc europeu per a la competència digital del professorat (DigCompEdu), pensat no només en relació amb les habilitats tecnològiques del professorat, sinó amb totes aquelles competències necessàries per a fer front als reptes de la societat digital actual.
El pla contempla quatre programes (professorat novell, gestió docent, formació permanent del professorat i assessorament i autoformació) amb distintes accions de formació docent. El programa de formació de professorat novell té per objecte garantir que tot el professorat que s’incorpora per primera vegada a la docència universitària a l’UJI reba l’ajuda i assessorament necessaris per a assolir uns estàndards bàsics de qualitat (inclou accions com una sessió d’acollida o formació d’iniciació).
El programa de formació per a la gestió docent té per objecte formar totes les persones que desenvolupen o han de desenvolupar un càrrec de gestió en les eines i procediments implicats en l’adequada realització de les seues tasques. El programa per a la formació permanent del professorat té per objecte donar suport a accions que estimulen la renovació de metodologies docents i assolir un adequat nivell de qualitat educativa, així com a promoure la contribució del PDI al desenvolupament docent dels seus col·legues, de manera que el mateix professorat es convertisca en impulsor dels processos de formació i canvi.
Per últim, el programa d’assessorament i autoformació està adreçat a col·lectius concrets de PDI en funció de les demandes que arriben a la Unitat de Suport Educatiu (USE), al Centre d’Educació i Noves Tecnologies (CENT) al llarg del curs acadèmic o a instàncies dels òrgans de govern a partir de demandes d’un sector ampli de la comunitat universitària i amb rellevància estratègica per a l’autoformació del professorat.
L’UJI aprova la memòria del pla d’estudis del Màster Universitari en Tecnologia Geoespacial
El Consell de Govern ha aprovat la memòria del pla d’estudis del Màster Universitari en Tecnologia Geoespacial. El programa del màster té com a objectiu la capacitació en multitud d’àrees de la Informació Geogràfica (IG), com la planificació mediambiental, planificació territorial, logística, trànsit, màrqueting, suministre energètic, etc. Està adreçat especialment a l’alumnat i als professionals dels àmbits de la geografia, la planificació o l’administració local, entre altres que vullguen adquirir experiència addicional en IG per aplicar-la en els seus respectius àmbits perquè és un mercat que creix molt ràpidament i no compta amb suficients professionals. El màster de 90 crèdits presencials es podrà desenvolupar en dos anys i oferirà 32 places de nou ingrés.
El Consell de Govern aprova l’extinció dels plans d’estudis del Màster Universitari Erasmus Mundus en Tecnologia Geoespacial i del Màster Universitari en Química Sostenible
El Consell de Govern de la Universitat Jaume I ha aprovat l’extinció dels plans d’estudis del Màster Universitari Erasmus Mundus en Tecnologia Geoespacial i del Màster Universitari en Química Sostenible per la Universitat Jaume I, Universitat de València, Universitat Politècnica de València i Universidad de Extremadura, amb el vist-i-plau previ del la Junta de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals.
El Consell de Govern aprova els nous reglaments d’estudis de grau i màster universitari
El Consell de Govern de la Universitat Jaume I ha aprovat els nous reglaments d’estudis de grau i màster universitari en substitució de la Normativa dels estudis oficials de grau de l’UJI i de la Normativa dels estudis oficials de màsters universitaris, respectivament.
Aquests reglaments pretenen ser una referència valida per al conjunt de la comunitat universitària de la Universitat Jaume I, tant des del punt de vista d’organització i planificació com de la gestió dels estudis de grau i de màster.
El Reglament dels estudis de graus regula l’ensenyament universitari de grau a la Universitat, el procediment per a l’elaboració i aprovació dels plans d’estudis conduents als títols oficials de grau i l’acreditació, modificació i supressió d’aquests.
El Reglament dels estudis de màster universitari té com a objecte regular el procediment per a la proposta, elaboració, aprovació, seguiment, avaluació i extinció, si escau, dels plans d’estudis conduents als títols oficials de màster universitari; així com l’organització d’aquests ensenyaments, orientats a l’especialització acadèmica o professional o a promoure la iniciació en tasques investigadores.
L’UJI aprova els cursos de formació continuada per al segon semestre del curs 2019/2020
El Consell de Govern ha aprovat els cursos de formació continuada per al segon semestre del curs 2019/2020. L’oferta inclou set cursos, quatre de la Unitat Predepartamental de Medicina sobre ginecologia oncològica; dos del Departament d’Administració d’Empreses i Màrqueting sobre desenvolupament sostenible en Cuba i estratègies en mitjans socials i màrqueting d’influencers i un del Departament de Ciències de la Comunicació sobre comunicació del coneixement científic.
L’UJI aprova la convocatòria d’una plaça de professorat contractat doctor per a l’estabilització de personal investigador del programa Ramón y Cajal
El Consell de Govern ha aprovat la convocatòria d’una plaça de professorat contractat doctor per a l’estabilització de personal investigador del programa Ramón y Cajal en l’àrea de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica del Departament d’Enginyeria de Sistemes Industrials i Disseny i la corresponent modificació de la Relació de Llocs de Treball del Personal Docent i Investigador.
L’UJI modifica el Document de carrera docent i investigadora
El Consell de Govern ha aprovat la modificació del Document de carrera docent i investigadora. Entre altres aspectes, s'ha inclòs la promoció des de la figura de Beatriz Galindo i, de moment, no s'aplicaran els criteris d'antiguitat per a la promoció des de la figura d'Ajudant Doctor (AJD). A més, es contempla que per a la dotació de places de PDI a temps complet en una àrea de coneixement per necessitats docents també es tindrà en compte la docència en màsters amb atribucions professionals.
L’UJI aprova dos llicències superiors a tres mesos
El Consell de Govern ha aprovat la concessió de dos llicències superiors a tres mesos per a estades a la Georg-August-Universität a Göttingen (Alemanya) i el Internacional Iberian Nanotechnology Laboratory (Portugal).
L'UJI presentarà a la Unió Europea la documentació per l'acreditació de qualitat «HR Excellence in Research»
La Comissió Europea reconeix amb l'acreditació de qualitat «HR Excellence in Research» a les institucions que, mitjançant el disseny singularitzat d'una estratègia d'acostament, alineen les seues polítiques en matèria d’investigació amb els 40 principis de la «Carta Europea de l'Investigador i Codi de Conducta per a la contractació d’investigadors». Aquesta recomanació de la Comissió de 2005 recull els drets i obligacions del personal investigador, les institucions i els finançadors de la investigació amb l’objecte de convertir l’Espai Europeu d’Investigació en un lloc adequat i estimulant per a convertir la recerca en element clau del benestar i el creixement econòmic de la Unió.
L’estratègia es desenvolupa en diferents etapes que inclouen, entre altres, un anàlisi intern de la institució per a revisar les seues pràctiques investigadores en matèria d’ètica professional i rendició de comptes a la societat, de selecció i contractació de personal, l’anàlisi de les condicions laborals en que es desenvolupa la investigació i les oportunitats que ofereix la universitat per a la formació continua d’aquest personal. També, la publicació d’un pla d’acció per impulsar el seu alineament amb els principis de la carta y el codi.
L’UJI ha cobert ja la primera etapa d’anàlisis intern i elaboració del pla d'acció en un procés en el que ha participat una bona part de la comunitat investigadora i ha preparat la documentació que s’enviarà pròximament a la Comissió Europea. El Pla d’acció recull quinze actuacions entre les que es troben el desenvolupament d’un codi de bones pràctiques en matèria d’investigació, l’enfortiment de les accions de protecció legal i valorització dels resultats de la recerca, la posada en marxa d’un pla de formació en competències i habilitats investigadores o la millora dels processos de supervisió del personal investigador en formació.
L’UJI aprova les taules d’equivalència de català, anglès i espanyol
La Universitat Jaume I de Castelló ha aprovat les taules d’equivalències d’idiomes que estableixen, de manera normativa i únicament amb caràcter intern, revalidacions de certificats de llengües d’acord amb els nivells establerts pel Marc europeu comú de referència per a les llengües del Consell d’Europa (MERC). Les taules només fixen equivalències entre certificats ja expedits per institucions i organismes oficials que reconeixen la superació de proves de domini que avaluen les quatre destreses bàsiques: comprensió escrita, expressió escrita, comprensió oral i expressió i interacció orals.
Pel que fa a les llengües estrangeres, s’estableix com a taula complementària la que publica ACLES (Asociación de Centros de Lenguas en la Enseñanza Superior).
El Consell de Govern aprova el document de nivells lingüístics del personal docent i investigador
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat el document de nivells lingüístics que ha de posseir el personal docent i investigador per a facilitar i impulsar tant el coneixement i ús de la llengua pròpia com el de l’anglès, en línia amb l’Estratègia de Convivència i Promoció Lingüística (ECOPOL) aprovada per l’UJI en juny de 2019.
El document inclou els nivells necessaris de coneixement de valencià i d’anglès d’acord amb el Marc Europeu Comú de Referència (MECR) òptims per a tot PDI de l’UJI i també els òptims per a poder vehicular la docència en valencià i en anglès. A més a més s'estableixen els criteris per a poder efectuar un reconeixement intern de nivells de llengua que possibiliten normalitzar situacions sobrevingudes del professorat per a la impartició de classes en aquestes llengües.
En el document també s’inclouen les taules d’equivalències de certificats, diplomes, títols i cursos de coneixements d’idiomes per a facilitar al professorat el reconeixement dels seus nivells de llengües.
L’UJI aprova els calendaris electorals a consells i direcció de departament i instituts
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat els calendaris electorals per elegir consell i direcció en el Departament de d’Economia i per elegir direcció a l'institut de Desenvolupament Local.
Les eleccions al consell del Departament d’Economia es celebraran el 2 d’abril de 2020. La presentació de candidatures es podrà realitzar del 9 al 12 de març i la proclamació definitiva de resultats serà el 8 d’abril. A continuació, es celebraran eleccions a la direcció del Departament. Les candidatures es podran presentar del 22 al 27 d’abril, sent l’elecció el 12 de maig. La proclamació definitiva de resultats serà 19 de maig i, si cal una segona volta, aquesta es realitzaria el 22 de maig.
D’altra banda, també s’ha aprovat el calendari per a eleccions a la direcció de l’Institut de Desenvolupament Local. El calendari fixa la presentació de candidatures del 9 al 12 de març i les eleccions tindran lloc el dia 2 d’abril. La proclamació definitiva de resultats serà el 8 d’abril i, en cas de segona volta, aquesta tindrà lloc el 22 d’aquest mateix mes.