Informació dels assumptes tractats en el Claustre Sessió número 7 (14 de juny de 2017)

14/06/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L’UJI s’adhereix al pacte valencià contra la violència de gènere

El rector de l’UJI, Vicent Climent, ha informat al Claustre de l’adhesió de la Universitat al pacte valencià contra la violència de gènere per a donar solució al conflicte polític i social que suposa en l'actualitat la violència masclista. El pacte valencià, en concret, està integrat per 73 representants de les administracions públiques i d'agents polítics socials, econòmics, cívics i culturals, que treballen en taules sectorials i cobreixen tots els àmbits socials per a configurar una agenda que done cabuda a «tota la intel·ligència col·lectiva» de la societat valenciana.

En la sessió del Claustre s'ha llegit un comunicat en el qual s'informa de la convocatòria prevista per al dia 19 de juny, jornada en la qual es duran a terme diverses accions reivindicatives als ajuntaments a partir de les 12 del migdia. 

El Claustre elegeix un representant del PDI en la comissió de Política Lingüística

El Claustre ha elegit a Andreu Casero Ripollés, professor titular del Departament de Ciències de la Comunicació,  com a representant del PDI del claustre en la Comissió de Política Lingüística.

L’UJI incrementa l’índex d’inserció laboral dels seus egressats segons l’informe d’implantació del Model Educatiu de la Universitat

L’informe sobre la implantació del Model Educatiu de l’UJI presentat al Claustre destaca l’alt índex d’inserció laboral dels egressats de la Jaume I, que es situa entre el 56,25% dels graduats i el 84% dels doctors, el que evidencia que, a major nivell de formació, millor són els indicadors d’ocupabilitat. En concret, el 56,25 % dels graduats durant el curs 2015/2016 es troben treballant un any després de finalitzar la titulació, i el 62,80% dels que es troben treballant ho fan en llocs ajustats al nivell d’estudis, mentre que un 10,70% treballa per compte propi, segons les dades d’ocupació corresponents als titulats enquestats un any després d’haver finalitzat els seus estudis. Aquestes xifres milloren respecte l’enquesta anterior en la que el percentatge de graduats que es trobava treballant era del 32,40%.

Pel que fa a titulats i titulades en màsters de l’UJI, les últimes dades també milloren i se passa d’un 53,90% a un 68,75%, sent el percentatge d’egressats que treballen en una ocupació ajustada al seu nivell d’estudis del 72,50%. En aquest cas, el percentatge de titulats que treballa per compte propi és del 16,36%.

Cal destacar que l’índex d’ocupabilitat incrementa fins al 84% quan es tracta de titulats i titulades en Doctorat.

L'informe sobre la implantació del Model Educatiu de l’UJI també destaca que, segons el resultat de l'avaluació docent del curs acadèmic 2015/2016 de professors i professores de grau i màster, s'eleva a un 87,7% el percentatge del professorat que aconsegueix la qualificació de notable o d'excel·lent.

El percentatge suposa un lleuger increment respecte al curs anterior, quan la suma d'aquestes dues qualificacions se situava en un 85,5%. Resulta més que significatiu l'increment del professorat que obté un excel·lent passa d'un 16 a un 29,8%.

Per altra banda, el Model Educatiu de l’UJI, entre els seus plans ha avançat en la consolidació de les relacions de l’UJI amb l’entorn social: institucions, organitzacions i empreses, i també amb els centres educatius de les etapes prèvies a la universitària.

El Model Educatiu de l’UJI està basat en 10 principis relacionats entre sí que s’apliquen a través de plans, programes i accions tenint en compte tres etapes: etapa preuniversitària, etapa de formació universitària i etapa postuniversitària. En total s’han desenvolupat 24 plans i 86 programes.

L’UJI debat en el Claustre el seu Codi Ètic elaborat amb la participació de més de 500 membres de la comunitat universitària

El Comissionat del Rector per al Desenvolupament de la Responsabilitat Social Universitària (RSU), el catedràtic d’Ètica Domingo García Marzá, ha presentat al Claustre el Codi Ètic de la Universitat Jaume I elaborat amb un doble procés de participació que ha implicat a més de 500 membres de la comunitat universitària. La proposta de Codi Ètic de l’UJI resulta especialment innovadora, a més de per l’elevada participació en el seu desenvolupament, pel sistema de compliment que incorpora i que queda arreplegat en el document, consistint en la creació d’un canal de comunicació anomenat Línia Ètica, oberta a tota la comunitat universitària per plantejar suggeriments, propostes de millora i advertències d’incompliments; l’elaboració de la Memòria de Responsabilitat Social, i la creació de la Comissió d’Ètica i Responsabilitat Social Universitària.

El Codi Ètic té com objectiu actualitzar els valors que defineixen el caràcter i la identitat de l’UJI, així com les normes que han d’inspirar la conducta dels membres de la comunitat universitària. Per a la seua elaboració s’han tingut en compte els valors arreplegats en els Estatuts de l’UJI i en altres documents que han marcat la identitat i el desenvolupament de la Jaume I al llarg dels seus 25 anys d’història com ara el Pla Estratègic i el Model Educatiu. El document és fruit a més d’una doble campanya de participació de la comunitat universitària. En una primera acció realitzada a finals de 2016 prop de 400 persones van contribuir a definir els valors de l’UJI mitjançant un qüestionari en obert, entrevistes en profunditat i grups de discussió. La segona acció de participació va consistir en la presentació de la proposta de Codi Ètic i l’obertura d’un termini per a la presentació de propostes i suggeriments de millora per part de la comunitat universitària al llarg dels mesos de maig i abril de 2017. Més d’un centenar de persones van participar mitjançant l’assistència a les reunions informatives i de debat realitzades o amb l’enviament d’un correu a l’adreça establerta.

El codi representa el primer pas del Pla de Responsabilitat Social Universitària RSUJI que va ser presentat al Claustre el 13 de juny de 2016 i que s'emmarca en el Pla Estratègic 2015-2018 de l’UJI. Amb la seua presentació i debat al Claustre i la propera aprovació per part del Consell de Govern, l’UJI es converteix en la primera universitat amb un Codi Ètic que incorpora un sistema per garantir el seu compliment.

El comissionat per a l’RSU informa sobre l’estat del Pla de Responsabilitat Social Universitària (RSUJI)

El Pla de Responsabilitat Social Universitària de l’UJI (RSUJI) està integrat per quatre elements que tenen com a principals objectius rendir comptes, gestionar la cultura ètica de l’organització i renovar el compromís social de la Universitat Jaume I. El Comissionat del Rector per al Desenvolupament de la Responsabilitat Social Universitària (RSU), el catedràtic d’Ètica Domingo García Marzá, ha informat al Claustre sobre l’estat en el que es troba actualment el desenvolupament del Pla RSUJI. En aquest sentit, ha explicat que el Codi Ètic presentat i debatut també a la sessió, suposa el primer pas del Pla, que es completarà amb la presentación al Claustre a finals d’any, de la primera Memòria de Responsabilitat Social de l’UJI i amb la creació tant de la Comissió d’Ètica i RSU com d’una Línia Ètica que oferirà a la comunitat universitària un canal confidencial per a la comunicació  de suggeriments i d'alertes respecte al compliment del Codi Ètic.

La Universitat Jaume I està preparant la seua primera Memòria d’RSU utilitzant la metodologia específica de Global Reporting Initiative (GRI), empleada per la majoria d’universitats nacionals i internacionals. L’informe inclourà indicadors quantificables i verificables de la informació proporcionada, així com comparacions amb els indicadors del Pacte Mundial i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Pel que fa a la Comissió d'Ètica i Responsabilitat Universitària, García Marzá ha explicat que es concep «com un espai de participació dels diferents grups d'interès que componen la nostra universitat i serà l’òrgan encarregat del seguiment i control del Sistema d'RSU, així com de l'impuls del Codi Ètic i del seu compliment». La Comissió s’entén com un instrument de participació i diàleg per al desenvolupament del Codi Ètic i la seua composició, funcions i competències serà presentada en el proper Claustre.

El Pla RSUJI es completa amb la Línia Ètica que s'articularà a través d'un sistema informàtic compatible amb la Bústia de la Universitat, de manera que l'usuari o usuària puga, desplegant la finestra d'opcions, triar l'àmbit «Ètica i Responsabilitat Social Universitària» per a fer arribar el seu suggeriment o alerta. El sistema garantirà la confidencialitat de l'usuari o usuària.

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions