Informació dels assumptes tractats en el Claustre Sessió número 5 (13 juny de 2016)

13/06/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El rector informa al Claustre de les seues reunions en representació de la Universitat Jaume I
El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, ha informat al Claustre de diferents reunions de treball en què ha participat com a representant de l’UJI. En concret, el rector ha informat de les reunions del Consell d’Universitats, de l’Assemblea General de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) i del Consell Valencià d’Universitats, entre d’altres moltes. També ha informat de la signatura del Pacte per la Ciència, subscrit per totes les universitats públiques valencianes i la Generalitat Valenciana a més d’altres institucions de la societat valenciana.

El Claustre elegeix els representants de l’estudiantat en la Mesa del Claustre
Salvador Hugo López Bernadó, amb 15 vots, i María Cuenca Ramírez, amb 14, han estat elegits com a membres de la Mesa del Claustre en representació de l’estudiantat.

El Claustre renova parcialment la Comissió de Reclamacions
El Claustre de la Universitat Jaume I ha elegit, amb 81 vots a favor, els tres titulars i suplents amb els quals es renova parcialment la Comissió de Reclamacions de l’UJI. En concret, han estat elegits Rosa Llusar, com a titular 1 i Manuel Sanchis, com a suplent; Ignacio Morell, com a titular 2 i Vicente Aguilella com a suplent; i Eva Alcón, com a titular 3 i Filiberto Pla com a suplent. Els altres quatre membres de la comissió queden tal i com van ser elegits en la sessió del Claustre del passat 18 de juliol de 2014. 

El Claustre elegeix els representants del PDI i de l’estudiantat en la Junta Electoral
Joaquín Castelló, amb 49 vots, i Susana Tomás, amb 48, han estat elegits com a representants del Personal Docent i Investigador (PDI) en la Junta Electoral. Així mateix s’han elegit a Andrés Arnau i Diego González com el seus suplents. Per la seua banda, Salvador Hugo López Bernadó i María Cuenca Ramírez, ambdòs amb 15 vots, han estat elegits com a representants de l’estudiantat en la Junta Electoral.  Així mateix, Marta Gordo i David Redón han estat elegits com a suplents.

El Claustre elegeix Joaquín Castelló com a president de la Junta Electoral
El Clauster ha elegit per 81 vots a favor i 4 en blanc a Joaquín Castelló com a president de la Junta Electoral.

El Claustre elegeix 6 representants de l’estudiantat en el Consell de Govern
El Claustre de la Universitat Jaume I ha elegit Celia Julián, Salvador Hugo López, Marina Moreno, Jorge Ribes, Claudia Mandalina Sisu i Vicente Tamarit com representants de l’estudiantat del Claustre en el Consell de Govern. 

El Claustre elegeix els representants de l’estudiantat del Claustre en les comissions de la Universitat
El Claustre ha elegit els representants de l’estudiantat en les comissions de la Universitat Jaume I. En concret, ha elegit a Salvador Hugo López i Mar Cerdán per a la Comissió d’Estudis i Professorat; a Ricardo Mondragón per a la Comissió Deontològica; a Ferran Perales per a la Comissió de Política Lingüística; a David Redón i Darío Nieto per a la Comissió d’Afers Econòmics i Informàtics i Infraestructura; i a Marta Gordo i Marina Moreno per a la Comissió del Centre de Documentació.

El Claustre analitza l’actualització del model educatiu de l’UJI
El Claustre de la Universitat Jaume I ha estat informat de l’actualització del model educatiu en el que es mostra l’estratègia diferenciada de la Universitat en l’àmbit educatiu. Aquesta actualització es realitza en el context de la celebració dels 25 anys de la creació de la Universitat.
El nou model educatiu mostra a la Jaume I com una universitat diferenciada i moderna, amb un alt nivell de qualitat i un model educatiu propi basat en dos pilars fonamentals: la visió global de la vida de l’alumnat i d’altra, 10 principis que són estratègics i fonamentals, amb la potencialitat de dirigir les polítiques institucionals que orienten el servei educatiu de la universitat. D’aquesta manera, durant el període formatiu es pretén que l’alumnat reba una atenció personalitzada i pròxima que l’ajude a adquirir, tant els coneixement disciplinaris, com la formació interdisciplinària, integral i amb valors ètics que els facilite el creixement personal, amb una visió comprensiva i crítica de la realitat professional, social i humana i la integració en el món laboral i social. Pel que fa als 10 principis que regeixen el model educatiu, aquests estan íntimament relacionats i no es poden entendre sense considerar-los un tot. Aquests principis són: desenvolupament integral de l’alumnat, foment de l’ètica i la responsabilitat social, compromís amb el desenvolupament i la cohesió social i territorial, cultiu de la vocació investigadora, impuls de la internacionalització, compromís amb la llengua pròpia i el multilingüisme, incentivació de l’ús de les TIC, millora continuada de la qualitat, impuls de l’ocupabilitat i de l’esperit emprenedor, i promoció de la formació al llarg de la vida.
Per aplicar aquests principis, l’UJI disseny plans, programes i accions tenint en compte tres etapes: etapa preuniversitària, etapa de formació universitària i etapa postuniversitària.
L’actualització del model educatiu és un dels objectius del Pla Estratègic UJI 2018 i per al seu desenvolupament es va aprovar en abril de 2015 la creació d’una nova Comissió Acadèmica, integrada pels vicerectors competents en les matèries objecte d’aquest model, directors acadèmics, vuit PDI  i dos estudiants; i d’un Consell Assessor encapçalat pel rector amb la participació d’experts i que vetllarà per l’actualització del model educatiu d’acord amb les tendències internacionals de l’educació superior. També es dissenyarà un sistema de comparabilitat amb altres models educatius de centres semblants per a l’aprenentatge de la institució a partir de les bones pràctiques. 

L'UJI posa en marxa un II Pla d’Igualtat
El Claustre ha estat informat del II Pla d’Igualtat que es desenvoluparà des de 2016 fins a 2020. Els principals objectius d’aquest segon pla sòn, entre altres, aconseguir un compromís que tinga en compte les necessitats i particularitats dels distints col·lectius universitaris; consolidar la línia d’actuacions en l’àmbit de les polítiques d’igualtat; integrar la perspectiva de gènere en la generació i transmissió de coneixement, així com en els estudis de l’UJI i visibilitzar el compromís del centre amb la igualtat.
L’elaboració d’aquest segon pla es va iniciar en juny de 2015 per una comissió formada per una representació dels diferents col·lectius universitaris, que ha volgut comptar a més amb les aportacions de grups d’investigació, centres, serveis, seccions sindicals, Consell de l’Estudiantat i Universitat per a Majors. El pla està dividit en set eixos com relacions sociolaborals, estudiantat i estudis, representació participativa o tractament de la diversitat afectiusexual que engloben les vuitanta-set accions contemplades en el pla.

El Consell de Direcció informa al Claustre del Pla Estratègic 2018
El Claustre de la Universitat Jaume I ha estat informat del nou Pla Estratègic de la Universitat Jaume I 2018, aprovat pel Consell de Govern de l’UJI del 14 de desembre de 2015 i pel Consell Social de l’UJI del 28 d’abril de 2016, El Pla Estratègic mostra el compromís del Consell de Direcció de l’UJI per al període 2016-2018 després d’un procés de reflexió conjunta amb centres i departaments i reflecteix l’estratègia que seguirà la institució al llarg d’aquests anys. Els objectius generals són aconseguir la sostenibilitat econòmica, consolidar el model educatiu propi, incrementar els resultats d’investigació de qualitat, augmentar la transferència a les empreses, consolidar la reputació de l’UJI i projectar-la fora del nostre territori, mantenir i difondre la responsabilitat social de la Universitat i potenciar la xarxa d’aliances estratègiques amb l’entorn i en l’àmbit internacional.

L'UJI desenvoluparà un sistema de gestió ètica de caràcter integral per a avançar en el desenvolupament de la seua Responsabilitat Social Universitària
El comissionat del rector per al desenvolupament de la Responsabilitat Social Universitària (RSU), el catedràtic d’Ètica de la Universitat Jaume I Domingo García Marzá, ha presentat al Claustre les línies d’actuació i els objectius del programa «RSUJI: Responsabilitat Social Universitària a la Jaume I» que pretén desenvolupar al campus castellonenc un innovador sistema de gestió ètica. El sistema és pioner al plantejar per primera vegada en el àmbit universitari una gestió integral de la ètica mitjançant quatre mecanismes interrelacionats: codi ètic, memòria d’RSU, Comissió d'Ètica i RSU i bústia ètica.
El desenvolupament de l’RSU a la Universitat Jaume I està previst tant en el programa electoral de l'actual Consell de Direcció com en les Línies de govern per a 2016 aprovades pel Claustre de la Universitat Jaume I. L’RSU es defineix com un sistema de gestió i comunicació dels impactes econòmics, socials i mediambientals que la universitat produeix en la societat. El sistema d’RSU pel que ha apostat l’UJI destaca pel seu caràcter integral estructurat al voltant de l’elaboració del codi ètic de la Universitat Jaume I, la realització d’una memòria de Responsabilitat Social de l’UJI, la constitució d’una Comissió d'Ètica i RSU i la creació d’una línia de consultes ètiques (bústia ètica).
La finalitat del programa RSUJI és la formalització d'instruments i sistemes de gestió que responguen de la qualitat ètica de la institució en els àmbits tant organitzatius com educatius,  científics i socials. Segons ha explicat García Marzá als membres del claustre, la  gestió de l’RSU persegueix, a nivell intern, augmentar el sentit corporatiu, de pertinença i de participació; mentre que a nivell extern es busca renovar el compromís amb la societat i millorar-ne el posicionament. «En termes general, l’RSU tracta d’apuntalar un disseny institucional propi, que genere confiança en la institució entre els seus grups d'interès, així com visualitzar el contracte moral que legitima la universitat pública de Castelló davant la seua societat», ha senyalat el comissionat.
El Claustre de la Universitat Jaume I serà l’òrgan encarregat del debat i aprovació de les diferents propostes i instruments de gestió per al desenvolupament de l’RSU a l’UJI atorgant-li, així, una legitimació democràtica a tot el procés.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions