Data: 15 d'abril
Acte: Conferència
Títol: Nanomedicines basades en polipèptids: Millorant el tropisme i superant les barreres biològiques
Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Ciències de la Salut
Entitat: Facultat de Ciències de la Salut - UJI
Ponent: La Prof. María J. Vicent dirigeix el Laboratori de Terapèutica Polimèrica del Centre d'Investigació Príncep Felip (CIPF) des de 2006, on també exerceix com a Coordinadora del Programa de Càncer i Directora Científica. És Presidenta Electa de la Controlled Release Society (CRS) i Editora Cap de Advanced Drug Delivery Reviews. El seu grup d'investigació, Vicentresearchlab.com, és pioner en nanofàrmacs i teràpies polimèriques per a necessitats clíniques no cobertes. El seu treball li ha valgut importants subvencions nacionals i europees, com l'ERC Consolidator Grant (MyNano), 2 ERCPoC-Polybraint i -Polymmune, i FundLaCaixa-NanoPanTher i PINT. María és membre de l'AIMBE, del CRS i de l'Acadèmia Nacional d'Inventors (FNAI). Ha rebut premis de les iniciatives IDEA, Samyang i Women in Science. Amb més de 160 publicacions i 15 patents (sis sota llicència, una de les quals va permetre la creació de l'empresa derivada Polypeptide Therapeutic Solutions S.L., ara Curapath), el seu treball traslacional basteix ponts entre el món acadèmic i la indústria. Curapath, ara una CDMO mundial, empra més de 100 professionals.
Breu resum: Els polipèptids ja són fonamentals en diverses àrees crítiques, notablement en nanomedicina. La intricada interacció de múltiples factors estructurals defineix els paràmetres fisicoquímics i el rendiment biològic dels conjugats de polipèptids, subratllant la necessitat d'estudis detallats de la relació estructura-activitat per a refinar el disseny jeràrquic de conjugats de polipèptids. Curiosament, la complexitat estructural presenta una oportunitat única, ja que fins i tot modificacions estructurals subtils poden conferir un rendiment biològic excepcional i imprevist.
En el nostre grup d'investigació, hem superat les limitacions clàssiques en la síntesi de polipèptids emprant reaccions controlades precises, seguides d'una caracterització exhaustiva per a obtenir arquitectures de polipèptids ben definides utilitzant tècniques de polimerització NCA. A més, les tècniques de post-polimerització permeten la introducció de diverses funcionalitats, resultant en una gamma de llocs d'unió reactius ortogonals. Utilitzant aquestes tècniques i seguint una estratègia ascendent, hem pogut obtenir polipèptids amb diferents arquitectures, incloent-hi copolímers de dibloc o amb forma d'estrella, amb la capacitat d'autoassemblar-se, generant nanoestructures supramoleculars. Aquestes estructures exhibeixen propietats intrigants relacionades amb l'especificitat tissular, el tropisme de compartiments subcel·lulars, i fins i tot el potencial per a l'administració cerebral.
Els resultats prometedors obtinguts posicionen aquests sistemes com a potencials nanotransportadors per a aplicacions terapèutiques i/o diagnòstiques.