Investigadores de l'UJI posen en valor la memòria urbana immaterial de Castelló a través de 15 històries de persones majors L'exposició «La ciudad y la memoria colectiva», que es pot visitar fins al 28 de gener en la seu de la Fundació Dávalos-Fletcher, recull el resultat del projecte

05/02/2024 | FCHS
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Un grup d'investigació de la Universitat Jaume I format per Elvira Antón Carrillo, Rocío Blay Arráez, Consuelo Balado Albiol, Eva Breva Franch i Lorena López Font, professores del Departament de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I, ha desenvolupat un projecte per a recobrar la memòria urbana immaterial de Castelló a través de 15 històries de persones majors vinculades a llocs de la ciutat i moments clau en les seues vides. 

El resultat d'aquest projecte, becat per la Fundació Dávalos-Fletcher, es recull en l'exposició «La ciudad y la memoria colectiva. Recordando el pasado de Castelló para afrontar el futuro: una contribución de las personas mayores», que s'ha inaugurat hui a la seu de la Fundació i que es podrà visitar fins al pròxim 28 de gener. La mostra conta la història de 15 habitants de la ciutat de Castelló que amb els seus records i narracions construeixen el que ha sigut i és la ciutat de Castelló: els seus costums, les seues festes, les relacions personals, o els barris.

Segons paraules de la directora del projecte, la professora Elvira Antón: «La intenció era revelar aquesta memòria intangible de la ciutat de Castelló a través de la memòria de les persones majors. En l'atrafegada vida de les ciutats els majors solen passar desapercebuts. En aquest treball de recerca volíem posar-los en el centre, convertir-los en ciutadans protagonistes de la vida de la ciutat».

El procés s'ha iniciat amb una foto seleccionada pels participants en un lloc de Castelló i d'un moment important per a les seues vides. A partir d'aquest material, s'han construït uns microrelats i collages fotogràfics d'experiències de vida, que s'han elaborat mitjançant entrevistes desenvolupades en tallers de memòria, així com en passejos compartits per la ciutat.

Es tracta d'un cuidat treball fotogràfic i narratiu que ha comptat amb els tècnics del Laboratori de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I Juan Plasencia i Juanjo García. Així, gràcies a aquestes històries i les seues fotografies antigues i actuals es contribueix a recobrar i conservar la petjada de les vides anònimes en l'espai urbà.

Informació proporcionada per: Facultat de Ciències Humanes i Socials